Takie prażynki to niesamowicie szybka i pyszna przekąską, która naprawdę wciąga!
Są leciutkie, kruche i takie chrupiące.
Idealnie smakują w wersji solo, ale można również ich użyć do posypania sałatki, czy zupy.
Nawet sprawdzą się jako składnika panierki.
Rewelacja!
1 opakowanie papieru ryżowego (*)
olej do głębokiego smażenia
sól i/lub ulubione przyprawy
Papier różowy przełamać lub pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki.
Prażynki należy smażyć (trwa to zaledwie kilka sekund) po parę sztuk na mocno rozgrzanym oleju (powinny od razu puchnąć), a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Całość posypać ulubionymi przyprawami i przemieszać.
(*) Do smażenia nadaję się także suchy makaron ryżowy.
Dobry sposób i do wykorzystania
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuńróżowy papier chciałabym przerobić na prażynki.... ale tylko ryżowy się da :D pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa również pozdrawiam.
Usuń