Tapioka to skrobia z korzenia manioku i świetnie sprawdza się w daniach bezglutenowych.
Zalecana jest również alergikom.
Składa się z niewielkich ilości białka i lekkostrawnych węglowodanów, więc śmiało mogę napisać, że jest produktem fit.
Zresztą więcej o perełkach możecie przeczytać tu - klik.
Zalecana jest również alergikom.
Składa się z niewielkich ilości białka i lekkostrawnych węglowodanów, więc śmiało mogę napisać, że jest produktem fit.
Zresztą więcej o perełkach możecie przeczytać tu - klik.
Wracając do puddingu...
Już sam zapach sprawia, że ma się na niego nieodpartą pokuuusę!
Jest po prostu przepyszny i doskonale komponuje się ze zdrową bitą śmietaną sporządzoną na bazie mleczka kokosowego.
Polecam!
Polecam!
(3 porcje)
1/3 szklanki drobnych perełek z tapioki (1 szklanka = 250 ml)
3 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki cukru waniliowego (polecam domowy - klik)
1 szczypta soli
1 szczypta soli
Dodatkowo:
bita śmietana z mleczka kokosowego - klik
Perełki z tapioki należy wsypać do garnuszka, zalać mlekiem kokosowym i odstawić na godzinę.
Następnie dodać cukier waniliowy oraz sól i zagotować.
Całość gotować na małym ogniu przez około 15 minut - do momentu aż tapioka będzie miękka i przezroczysta.
Gotowy pudding przelać do szklanek lub pucharków i ostudzić.
Podawać po schłodzeniu udekorowany bitą śmietaną.
Gotowy pudding przelać do szklanek lub pucharków i ostudzić.
Podawać po schłodzeniu udekorowany bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!