W moim domu wafle znikają wprost... ekspresowo!
Pewnie większość z Was zna ich klasyczną wersję z masą czekoladową...
Fakt, jest przepyszna, ale ja tym razem postanowiłam urozmaicić ją o cynamon.
Po prostu rewelacja!
Zresztą koniecznie sami spróbujcie.
Zerknijcie również na inne moje wafelkowe propozycje - klik.
1 opakowanie wafli tortowych (*)
250g margaryny
100g cukru (1/2 szklanki)
3-4 łyżki kakao (u mnie Emix)
10 łyżek wody
10 łyżek mleka w proszku (nie granulowanego)
Dodatkowo:
1,5 łyżeczki cynamonu (płaskiej; u mnie Emix)
Wodę z margaryną i cukrem należy zagotować.
(Cukier powinien się rozpuścić).
Garnuszek zdjąć z ognia i wsypać mleko w proszku, cynamon oraz kakao.
Całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wafle przełożyć ostudzoną, ale ciepłą masą i złożone obwinąć folią aluminiową lub spożywczą.
Gotowe włożyć do lodówki - obciążając jakimś ciężkim przedmiotem.
Po schłodzeniu pokroić według uznania.
(*) Z tego co zauważyłam to w opakowaniach wafli znajduje się ich różna ilość - 4 lub 5.
Do tego przepisu użyłam 4 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!