Śledzie w śmietanie - klik oraz z jabłkiem i cebulą - klik w mojej rodzinie najczęściej goszczą na świątecznym stole.
Troszeczkę z wyprzedzeniem przygotowałam ich kolejną przepyszną wersję.
Dla mnie śledź musi mieć słodki akcent, dlatego uwielbiam dodawać do nich różne suszone owoce - klik, czy to rodzynki, czy śliwki, czy jak w tym przypadku żurawinę.
Wracając do przepisu...
Tak przygotowane śledzie są niezwykle smaczne, a sam sos delikatny i idealnie komponujący się z całością.
Cebula wymieszana z cukrem jest łagodna, natomiast żurawina to taka kropka nad "i".
Jeśli lubicie śledzie to koniecznie spróbujcie tej prostej i szybkiej propozycji!
2-3 cebule + 1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki suszonej żurawiny
250 ml śmietany 18%
2 łyżki majonezu
pieprz
Ponadto:
mleko do namoczenia śledzi
Filety śledziowe należy odrobinę wymoczyć w mleku, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule pokroić w piórka, wymieszać z cukrem i odstawić na kilkanaście minut.
Cebule pokroić w piórka, wymieszać z cukrem i odstawić na kilkanaście minut.
Żurawinę sparzyć.
Śmietanę połączyć z majonezem i wymieszać z resztą składników.
Całość doprawić za pomocą pieprzu i porządnie schłodzić w lodówce.
pychotki :)Uwielbiam śledziki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńślinka leci na takie pyszności,zrobię je na pewno
OdpowiedzUsuńDziękuję i proszę pochwalić się efektem!
Usuń