Uwielbiam placuszki, więc często staram się przygotować ich jakąś niecodzienną wersję.
Placki z kaszy manny już Wam prezentowałam tu - klik i choć są przepyszne luuubię też tą wersję z żółtym serem!
Naprawdę są rewelacyjne i lekko chrupiące, a ciągnący się seeer sprawia, że ciężko poprzestać na kilku sztukach.
Najczęściej znikają prosto z patelni, ale na zimno także stanowią świetną przekąską.
Idealnie komponują się z dowolnym sosem i różnymi dodatkami.
Możecie przyrządzić je na ostro lub ziołowo!
Tu nie ma ograniczeń.
Koniecznie spróbujcie!
Możecie przyrządzić je na ostro lub ziołowo!
Tu nie ma ograniczeń.
Koniecznie spróbujcie!
(20 sztuk)
1 szklanka kaszy manny (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka mleka
1 jajko
80g żółtego sera
1 łyżeczka papryki
sól, pieprz
Ponadto:
olej do smażenia
Kaszę manną wymieszać z mlekiem i odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała.
Dodać jajko i żółty ser uprzednio starty na tarce o średnich oczkach.
(Odrobinę sera można zostawić do posypania gotowych placków.)
Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać średnie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub posypane żółtym serem).
(Na zimno również świetnie smakują.)
Ale fajny pomysł, i przepis biorę w obroty bo paprykę uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńPochwal się efektem!
UsuńIle czasu takie placki mogą stać w lodówce? :)
OdpowiedzUsuńMaksymalnie nie powiem, bo u mnie znikają najdłużej następnego dnia. Talerzyk z plackami przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki. Jeśli zjemy je w ciągu dnia to stoją w temperaturze pokojowej.
UsuńWitam a papryka w proszku czy świeża ? Kasza manna błyskawiczna ?
OdpowiedzUsuńZwykła kasza manna, papryka w proszku.
UsuńWitam kasza manna błyskawiczna ? Papryka w proszku czy świeża ?
OdpowiedzUsuńZwykła kasza manna, ale to bez różnicy którą się doda. Papryka w proszku.
Usuń