To chyba najszybsza wersja jednego z najpyszniejszych serników.
Składniki należy wymieszać, zagotować, przelać do formy, schłodzić i już!
I po co piekarnik?
Ciasto wprost rozpływa się w ustach i przyznam, że je bardzo, ale to baaardzo lubię!
Jest takie kremowe w smaku, a jednocześnie zwarte i idealne do krojenia.
Swój sernik wzbogaciłam o rodzynki w czekoladzie i nutę aromatycznej kawy.
Takie połączenie niezwykle kusi!
(U mnie forma 28 x 28 cm)
Masa:
1 kg zmielonego twarogu
2 jajka
1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
250g masła/margaryny
2 budynie waniliowe
2 łyżki cukru waniliowego (polecam domowy - klik)
100g rodzynek w czekoladzie
Polewa:
150g czekolady mlecznej
2 łyżki świeżo zaparzonej kawy
1 łyżka masła
Dodatkowo:
około 380g herbatników na wyłożenie spodu i wierzchu
Opcjonalnie:
wiórki kokosowe do posypania
Masło/margarynę należy rozpuścić i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
Jajka utrzeć z cukrami, a następnie połączyć z proszkiem budyniowym i partiami z twarogiem.
Jednolitą masę przełożyć do dużego garnka i nie przerywając mieszania - stopniowo dodać masło/margarynę.
Całość podgrzewać (nadal mieszając) na małym płomieniu przez około 10 minut i kolejnie na średnim ogniu do momentu zgęstnienia i zagotowania się masy (pojawią się pękające pęcherzyki).
(Uważać, aby masa nie przypaliła się. Na końcu przygotowuje się ją tak samo jak zwykły budyń.)
Po tym czasie garnek zdjąć z ognia i do środka wmieszać rodzynki w czekoladzie.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia oraz herbatnikami.
Na ciastka przelać ciepłą masę, a na jej wierzchu ułożyć kolejną ich warstwę.
Ciasto ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem kawy i masła.
Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego sernika oraz opcjonalnie całość obsypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!