czwartek, grudnia 28, 2017

Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego z białą czekoladą





 Przepis autorski (mój).
Uwielbiam ciasteczka na bazie kleiku ryżowego, więc często wypiekam je w przeróżnych wersjach.
Ostatnio kilkakrotnie robiłam cynamonowe z białą czekoladą.
Są po prostu przepyyyszne, takie mocno kruche, delikatne i obłędnie pachną!
Przyznam, że sama jednorazowo potrafię zjeść ich całą partię, dlatego bywa, że piekę je z potrójnej lub poczwórnej ilości składników.
Naprawdę!
Lubię też jak stoją na stole w mojej ulubionej drewnianej miseczce (*) i mogę po nie sięgnąć w każdej chwili!
Zresztą każdy kto przejdzie obok - chwyta za ciastko!
Koniecznie spróbujcie.

(około 14 sztuk)
100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
125g masła/margaryny
50g cukru
  2 łyżeczki cukru waniliowego (robię domowy - klik)
1 jajko (duże)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
 2 łyżeczki cynamonu (płaskie)
50g białej czekolady

Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajko.
Do powstałej masy dodać kleik, proszek do pieczenia oraz cynamon, a na końcu wmieszać (najlepiej za pomocą dłoni) posiekaną czekoladę.
Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w 180 stopniach.
 (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
Ciasteczka ostudzić na kratce.
(Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości.)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger