Co prawda do świąt jest jeszcze sporo czasu, ale ja już tak mam, że ciasta typowo świąteczne robię kiedy mam na nie ochotę...
Zresztą latem nawet podawałam przepis na pierniki.
A tak przy okazji to jeśli kiedyś będziecie szukali przepisu na łatwy, pachnący i mięciutki piernik - przypomnijcie o tym wpisie!
Ciasto jest naprawdę rewelacyjne i ekspresowe w przygotowaniu, a dodatkowo długo zachowuje swoją świeżość!
Pyyychotka!
(Keksówka o długości około 35-40 cm)
Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
200g miodu (płynnego)
125g masła/margaryny
3 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany 18% (w miarę płaskich)
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki kakao (opcjonalnie)
1/2 szklanki cukru
200g miodu (płynnego)
125g masła/margaryny
3 jajka
5 łyżek kwaśnej śmietany 18% (w miarę płaskich)
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki kakao (opcjonalnie)
Przełożenie:
2 słoiki dżemu/powideł śliwkowych (2 x 290g; może być dżem zmieszany z powidłami)
1 opakowanie galaretki (u mnie brzoskwiniowa)
1 opakowanie galaretki (u mnie brzoskwiniowa)
Polewa (miękka):
120g czekolady (u mnie mleczna)
100 ml śmietanki 30%
Przygotować ciasto.
Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Ciągle mieszając - dodawać po jednym żółtku i później stopniowo miód.
(Masa może wyglądać na zważoną, ale to normalne.)
Całość wymieszać z mąką przesianą z przyprawą do piernika, kakao oraz sodą oczyszczoną.
Następnie do masy wmieszać śmietanę, a na końcu w trzech turach białka ubite na sztywną pianę.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec przez około 50-60 minut w 170 stopniach do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 części.
Przygotować przełożenie.
Piec przez około 50-60 minut w 170 stopniach do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 3 części.
Przygotować przełożenie.
Dżem i/lub powidła przełożyć do garnuszka i zagotować.
Całość zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z galaretką (samym proszkiem) i delikatnie ostudzić (ale tak, aby masa mocno nie zastygła).
Gotowym przełożeniem posmarować piernikowe blaty.
Przygotować polewę.
Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę.
Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję
Gotową polewą posmarować wierzch oraz boki ciasta.
Całość zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z galaretką (samym proszkiem) i delikatnie ostudzić (ale tak, aby masa mocno nie zastygła).
Gotowym przełożeniem posmarować piernikowe blaty.
Przygotować polewę.
Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę.
Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję
Gotową polewą posmarować wierzch oraz boki ciasta.
Inspiracja z blogu: Moje Wypieki.
galaretka ma być rozpuszczona w wodzie czy sypka sypana do powideł?
OdpowiedzUsuńSypka.
UsuńPyszne ciasto
OdpowiedzUsuńTo prawda i dziękuję.
Usuń