"Leksykon smaków" to rewelacyjna książka Niki Segnit, której polska premiera miała miejsce 11 października 2017 roku!
Kim jest Niki Segnit?
To mieszkająca z mężem w Londynie dziennikarka z przeszło dwudziestoletnim doświadczeniem w branży FMCG, gdzie specjalizowała się w wymyślaniu nowych smaków i typów żywności w wielkich korporacjach.
Pisze też felietony do The Times.
Kim jest Niki Segnit?
To mieszkająca z mężem w Londynie dziennikarka z przeszło dwudziestoletnim doświadczeniem w branży FMCG, gdzie specjalizowała się w wymyślaniu nowych smaków i typów żywności w wielkich korporacjach.
Pisze też felietony do The Times.
Książka ta została przetłumaczona na kilkanaście języków i jest określana mianem biblii dla każdego smakosza!
Dlaczego?
Można z niej dowiedzieć się tego, co w kuchni jest bardzo, ale to baaardzo istotne, czyli jak łączyć ze sobą smaki.
Dlaczego?
Można z niej dowiedzieć się tego, co w kuchni jest bardzo, ale to baaardzo istotne, czyli jak łączyć ze sobą smaki.
A przyznam, że to jedna z najważniejszych rzeczy w tej dziedzinie!
Czy zastanawialiście się nad tym, dlaczego jedne produkty w połączeniu z innymi dają wspaniały efekt, a inne są w smaku po prostu ohydne?
A może szukaliście nie tylko sprawdzonego, lecz też oryginalnego pomysłu na
dany składnik?
Ta książka to wielka skarbnica wiedzy i ogromne źródło inspiracji!
Autorka w wyczerpujący sposób opisuje w niej tradycyjne połączenia smaków, które zna większość z nas, takie jak np. jabłko i wieprzowina, jagnięcina z morelami czy świeży ogórek z koperkiem.
Omawia też połączenia mniej oczywiste, jednakże znane i lubiane, np. czekolada z chili, burak z serem kozim.
Sięga również po całkowicie niebanalne, czasem nawet ryzykowne zestawienia smaków, gdyż łączy np. wołowinę i cytrusy, grzyby z borówkami, ostrygi z arbuzem, a nawet kaszankę z czekoladą…
Wyobrażacie to sobie?
Czy zastanawialiście się nad tym, dlaczego jedne produkty w połączeniu z innymi dają wspaniały efekt, a inne są w smaku po prostu ohydne?
A może szukaliście nie tylko sprawdzonego, lecz też oryginalnego pomysłu na
dany składnik?
Ta książka to wielka skarbnica wiedzy i ogromne źródło inspiracji!
Autorka w wyczerpujący sposób opisuje w niej tradycyjne połączenia smaków, które zna większość z nas, takie jak np. jabłko i wieprzowina, jagnięcina z morelami czy świeży ogórek z koperkiem.
Omawia też połączenia mniej oczywiste, jednakże znane i lubiane, np. czekolada z chili, burak z serem kozim.
Sięga również po całkowicie niebanalne, czasem nawet ryzykowne zestawienia smaków, gdyż łączy np. wołowinę i cytrusy, grzyby z borówkami, ostrygi z arbuzem, a nawet kaszankę z czekoladą…
Wyobrażacie to sobie?
Niki Segnit wybrała 99 produktów i podzieliła je na grupy wg tożsamości smaku, m.in.:
- pieczony (czekolada, kawa, orzeszki ziemne)
- mięsny (kurczak, wieprzowina, wątroba)
- ziemisty (kumin, grzyby, buraki)
morski (kawior, ostrygi, skorupiaki, białe ryby)
- leśny (orzechy laskowe, dynia piżmowa, kasztany)
Następnie połączyła poszczególne składniki w pary i stworzyła własną smakową paletę, co przyniosło gigantyczną liczbę kombinacji (niemal 5 tysięcy - w książce opisanych jest blisko 1000).
Na końcu znajduje się alfabetyczny indeks składników oraz przepisów.
Podkreślę, że nie jest to typowa książka kucharska.
Książka ta idealnie nadaje się nie tylko do eksperymentowania w kuchni, ale sprawdzi się też jako smakowita lektura, ponieważ zawiera wiele informacji na temat historii i kołokulinarnych ciekawostek.
Osobiście przeczytałam ją w ekspresowym tempie i z wielkim zaciekawieniem.
Kto z Was będzie kupował tą książkę?
Dane o książce:
Autor: Niki Segnit
Format: 16,5 x 24 cm
Oprawa: twarda
Data premiery: 11.10.2017
Wydawnictwo: Buchmann
Wydawnictwo: Buchmann
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!