Pamiętam smak "kakałka" z dzieciństwa...
Pewnie większość z Was ma z nim również miłe skojarzenia...
Pogoda za oknem nie należy do najcieplejszych, a z dnia na dzień będzie zimniej i zimniej, więc przyda się jakiś rozgrzewający napój, który rewelacyjnie smakuje o każdej porze dnia.
Zgadzacie się ze mną?
Dlatego proponuję zwykłe kakao wzbogacone dodatkiem cynamonu.
Pychota!
Jedni robią je na wodzie, lecz ja preferuję mleko.
A Wy jakie lubicie najbardziej?
(1 porcja)
250 ml mleka
2-3 łyżeczki gorzkiego kakao
2 łyżeczki cukru (lub wg uznania)
1/3 łyżeczki cynamonu
Kakao z cukrem i cynamonem należy wymieszać w niewielkiej ilości mleka (*).
Resztę mleka podgrzać, a następnie dodać do niego mieszankę z kakao.
Całość dokładnie połączyć i zagotować.
(*) Kakao połączone z cukrem i cynamonem można wymieszać z ciepłym mlekiem, a następnie zagotować - nie przerywając mieszania.
Inni również kakao zalewają gorącym mlekiem, lecz pierwszy sposób jest gwarancją na uniknięcie grudek.
Inni również kakao zalewają gorącym mlekiem, lecz pierwszy sposób jest gwarancją na uniknięcie grudek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!