Uwielbiam kurczaka, zresztą mój mąż także, więc często przyrządzam go na obiad.
Lubimy urozmaicenie, a ja dodatkowo prostotę i szybkie przygotowanie.
Staram się też, aby mięso nie tylko zachwycało smakiem, ale również było bardziej fit, bez zbędnego tłuszczu.
I taki jest ten kurczak!
Pyszny, soczysty, pieczony bez tłuszczu, kuszący apetycznym aromatem.
Zresztą sami spróbujcie...
Naprawdę polecam!
3-4 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części)
przyprawa do kurczaka
Dodatkowo:
1 por (mały)
1 puszka pomidorów
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Kurczaka umyć, ja dodatkowo przecinam na dwie części i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pora pokroić w plasterki i równomiernie umieścić na kurczaku.
Pomidory z sosem wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i doprawić solą z pieprzem.
Całość przelać na kurczaka i przykryć.
Piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości - w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia mięso można odkryć, aby skórka nabrała rumianego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!