Ciasto smakuje rewelacyjnie i łatwo pomylić je z sernikiem.
Naprawdę bardzo go przypomina!
Dodatkowo jest szybie i proste w przygotowaniu.
Do środka możecie dodać dowolne owoce i użyć mąki pszennej oraz zwykłej kaszy manny.
Moja wersja jest bardziej zdrowa, więc nawet cukier zamieniłam na ksylitol.
Pooolecam!
(Forma o średnicy 18 cm)
Ciasto:
150g mąki orkiszowej (Radix-Bis)
1 jajko
50g ksylitolu (Radix-Bis)
50g masła
Masa:
1/2 opakowania/20g/3 łyżki budyniu śmietankowego
250 mleka
4 łyżek kaszy manny orkiszowej (Radix-Bis)
4 łyżki ksylitolu (Radix-Bis)
125 ml śmietany 18%
1 jajko
Dodatkowo:
3 nektarynki
Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić w lodówce.
Przygotować masę.
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w reszcie rozmieszać budyń.
Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i wsypać kaszę mannę.
Całość energicznie mieszając - zagotować i pozostawić do przestudzenia.
W tym czasie nektarynki pokroić w kostkę.
W tym czasie nektarynki pokroić w kostkę.
Jajko zmiksować ze śmietaną i stopniowo połączyć z masą budyniowo-kaszową.
Na końcu wmieszać kawałki owoców.
Zimne ciasto podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4.
Większą częścią wylepić dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
Na spodzie umieścić masę, a następnie zetrzeć pozostałą część ciasta.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Witam. Czy moge zamiast smietany dac jogurt naturalny lub kefir (gesty jak jogurt). Jak tak to ile? Tyle samo? Czyoze rozcienczyc z odrobina wody ?
OdpowiedzUsuńMożna dodać tyle samo bez rozcieńczania.
Usuń