Ciasteczka smakują rewelacyjnie i zaczynają kusić już podczas ich przygotowania.
Są chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie w środku, a ta rozpływająca się w ustach biała czekolada...
A zresztą co ja tu będę więcej pisać?!
Sami spróbujcie!
(około 16 sztuk)
1 szklanka mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru (*)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko (duże)
5 łyżek mleka
5 łyżek oleju kokosowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko (duże)
5 łyżek mleka
5 łyżek oleju kokosowego
Dodatkowo:
1/2 szklanki posiekanej białej czekolady/czekoladowych groszków
W misce dokładnie wymieszać mąkę owsianą (**), wiórki, cukier oraz sodę oczyszczoną.
Dodać jajko, mleko i olej kokosowy.
Całość dokładnie połączyć, a na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę.
Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości
małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 9-10 minut w 180 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.
(Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 9-10 minut w 180 stopniach.
Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.
(*) Ciasteczka nie są mocno słodkie, więc możecie dodać odrobinę więcej cukru.
(**) Mąkę owsianą można kupić lub zrobić samodzielnie.
Wystarczy zmielić (np. malakserem lub w młynku do kawy) zwykłe płatki owsiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!