Prosta i smaczna propozycja, która idealnie sprawdzi się na szybki obiad.
Makaron możecie urozmaicić pieczarkami, ale pamiętajcie, aby kiełbasa Wam smakowała, bo to ona wpływa m.in. na smak dania.
Do tego pyszny sos kremowo-serowy oraz uwielbiany w moim domu - ser koryciński!
Polecam!
(3 porcje)
200g dowolnej kiełbasy
1 cebula
sól, pieprz
olej
Sos:
Sos:
300 ml śmietanki 12-18%
100g żółtego sera
gałka muszkatołowa
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa
sól, biały pieprz
makaron (ilość wg uznania)
Opcjonalnie:
natka pietruszki
Opcjonalnie:
natka pietruszki
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Przygotować sos.
Do rondelka wlać śmietankę i wymieszać z startym (na drobnych oczkach tarki) serem.
Mieszając - całość podgrzać do połączenia się składników.
Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mieszając - całość podgrzać do połączenia się składników.
Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie dodać uprzednio posiekaną cebulę.
Gdy cebula będzie zarumieniona - połączyć z makaronem, a następnie zalać sosem i wymieszać.
Gdy cebula będzie zarumieniona - połączyć z makaronem, a następnie zalać sosem i wymieszać.
Na końcu wmieszać pokruszony ser koryciński (powinien lekko się roztopić).
Każdą porcję dania opcjonalnie posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!