piątek, lipca 14, 2017

Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej






Czym takie pralinki różnią się od oryginału?
Nie są chrupiące, ale za to bardziej kokosowe i zdecydowanie zdrowsze!
Na pewno nikt nie domyśli się, że ich głównym składnikiem jest kasza jaglana.
Jest to sprawdzone!
Naprawdę smakują rewelacyjnie i po spróbowaniu takiej kuleczki można odpuścić sobie jej oryginalną wersję.

(około 50 sztuk)
200 kaszy jaglanej
2 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml) (*)
100g wiórek kokosowych
5 łyżek cukru trzcinowego/miodu/syropu z agawy (wg gustu i smaku)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie aromatu)
Dodatkowo:
około 50 sztuk migdałów (u mnie migdały i orzechy laskowe)
około 100g wiórek kokosowych do obtaczania
Opcjonalnie:
30g masła (**)

 Migdały/orzechy należy zblanszować (zalać wrzątkiem, pomoczyć przez kilka minut) i obrać z brązowej skórki (łatwo schodzi).
Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni.
 Kaszę przesypać na sitko i porządnie opłukać pod bieżącą wodą (na przemian pod zimną i gorącą), a następnie przełożyć do garnuszka i zalać wodą tak, aby przykryła jej powierzchnię.
Całość zagotować, połączyć z mlekiem kokosowym oraz uprażonymi wiórkami i gotować około 15 minut na niewielkim ogniu.
(Co jakiś czas można delikatnie przemieszać.)
Lekko przestudzoną kaszę umieścić w misie blendera i wymieszać z ekstraktem waniliowym oraz cukrem/miodem/syropem.
Można również wmieszać masło.
Powstałą masę należy spróbować, ewentualnie dosłodzić i kolejno uformować z niej niewielkie kuleczki - umieszczając w każdej z nich migdał/orzech.
Wszystkie kulki obtoczyć (dokładnie i
po kolei) w wiórkach kokosowych.
Całość można schłodzić w lodówce, choć pralinki nadają się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

(*) W puszce znajduje się 400 ml, ale nic się nie stanie jak dolejemy 100 ml jakiegoś mleka roślinnego, czy też zwierzęcego.
(**) Masło nie jest obowiązkowe, ale jak dla mnie pozytywnie wpływa na smak pralinek.

8 komentarzy:

  1. wyglądają obłędnie a ja uwielbiam kokos :) Tesia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Również jestem fanką kokosowych smaków :)

      Usuń
  2. Świetna alternatywa dla tych ze sklepu. Masło zastąpię olejem nierafinowanym. Będzie jeszcze bardziej kokosowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie czy należy zblendowac masę na gładko? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie czy należy zblendowac masę na gładko? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger