Ciasto smakuje przeeepysznie, tak delikatnie i niesamowicie kremowo.
Masa jest przyjemnie lekka i niezbyt słodka, więc możecie dodać więcej cukru.
Ciasto drobinę przypomina sernik na zimno, ale moim zdaniem jest smaczniejsze.
Zresztą sami spróbujcie, bo przygotowuje się je naprawdę ekspresowo.
Polecam!
(Tortownica o średnicy 22-23 cm)
Spód:
200g herbatników
90g masła
Masa piankowa:
70g pianek Marshmallows
500 ml śmietanki 30-36%
250 ml mleka
2 łyżki cukru pudru
3,5 łyżeczki żelatyny
Wierzch:
1 galaretka (u mnie o smaku owoców egzotycznych)
owoce (u mnie brzoskwinie z puszki)
Przygotować spód.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy.
Przygotować masę piankową.
Żelatynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
W garnuszku podgrzać śmietankę oraz mleko z cukrem, a następnie wsypać pianki.
Całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się pianek i na końcu dokładnie wymieszać z żelatyną.
Masę ostudzić i schłodzić w lodówce, aż zacznie lekko tężeć, po czym przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki - do całkowitego zastygnięcia.
W międzyczasie przygotować galaretkę rozpuszczając ją w 450 ml wody.
Na masie piankowej ułożyć pokrojone brzoskwinie.
Całość zalać tężejącą galaretką i umieścić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
O kurczę, świetny pomysł. Muszę wypróbować ☺️
OdpowiedzUsuńPolecam i koniecznie pochwal się efektem <3
UsuńRewelacyjny pomysł na takie zimne ciasto i z chęcią skorzystam z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt. Koniecznie daj znać jak wyszło!
Usuń