Proste i 3-składnikowe (*) ciasto z lodów?
Tak, to możliwe!
Ach, jak ono obłędnie pachnie podczas przygotowywania, a później pieczenia.
Gotowe posiada chrupiącą skórkę i przypomina pyszny chlebek.
(U mnie znika jeszcze cieplutkie...)
Takie zwykłe rewelacyjnie smakuje bez urozmaicenia, ale można je pokroić i posmarować masłem, dżemem bądź dowolnym kremem.
Przed pieczeniem do środka możecie także dodać bakalie lub posiekaną czekoladę, wierzch posypać cukrem pudrem, udekorować ulubioną polewą lub lukrem...
Smak lodów to też rzecz gustu, choć ja polecam śmietankowe i/lub waniliowe.
Koniecznie spróbujcie!
(Mała keksówka o wymiarach 6 x 16 cm)
500 ml lodów (u mnie śmietankowe i waniliowe Bracia Koral - Lody Jak Dawniej)
1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Lody należy uprzednio rozpuścić, a następnie zmiksować z przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia.
(Masa jest dość gęsta i lepka.)
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
(*) Polecam Wam też rewelacyjny 3-składnikowy sernik - klik.
Zrobilam. Ale mnie nie urzekło
OdpowiedzUsuńA masz może fotkę do umieszczenia w galerii na moim fanpage?
UsuńZaskakujący przepis nie do uwierzenia że z lodów może powstać chlebek ja też ostatnio piekłam chlebek
OdpowiedzUsuńSuper. Kochana, spróbuj!
UsuńA jakby dać ciasto do foremek na babeczki
OdpowiedzUsuńCzy ktoś próbował?
Wyjdzie :)
UsuńA co jeśli lody nie mają w składzie jajek?
OdpowiedzUsuńNie muszą mieć, a ciasto wyjdzie. Proszę podać całkowity skład lodów.
Usuń