Istnieje wiele wersji zupy cebulowej...
Można ją zmiksować na krem, połączyć z serem, ugotować z warzywami lub bez, podać chociażby z grzankami czy dodatkiem ziemniaków.
Naprawdę możliwości jest wiele!
Co prawda taka zupka idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ponieważ świetnie syci i rozgrzewa, a z czosnkiem doskonale zadba o naszą odporność - to w moim domu uwielbiamy ją o każdej porze roku.
Uwielbiam krem cebulowo-serowy, ale że mój mąż nie przepada za zmiksowanymi zupami, to często gotuję poniższą opcję.
Dla mnie nie robi to różnicy i uwielbiam wszystkie wariacje na temat zupy cebulowej.
Pycha!
mięso/koście na wywar (polecam wędzone)
6 cebul
2 marchewki (niewielkie)
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 białej części pora
2 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej
słodka śmietana (opcjonalnie)
grzanki
Mięso/koście zalać wodą (max 2 litry) i zagotować.
Brudną wodę zlać, nalać świeżej, dodać liście laurowe, ziele angielskie i uprzednio pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz pora.
Całość gotować na małym ogniu do momentu - aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie pokroić cebulę i podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju.
Cebulę wrzucić do wywaru pod koniec gotowania się zupy, a następnie dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę), majeranek oraz tymianek.
Całość doprawić solą i pieprzem, a na końcu opcjonalnie zabielić śmietaną.
Zupę podawać z grzankami.
(Można też posypać posiekaną natką pietruszki i/lub startym żółtym serem.)
2 marchewki (niewielkie)
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 białej części pora
2 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej
słodka śmietana (opcjonalnie)
grzanki
Mięso/koście zalać wodą (max 2 litry) i zagotować.
Brudną wodę zlać, nalać świeżej, dodać liście laurowe, ziele angielskie i uprzednio pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz pora.
Całość gotować na małym ogniu do momentu - aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie pokroić cebulę i podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju.
Cebulę wrzucić do wywaru pod koniec gotowania się zupy, a następnie dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę), majeranek oraz tymianek.
Całość doprawić solą i pieprzem, a na końcu opcjonalnie zabielić śmietaną.
Zupę podawać z grzankami.
(Można też posypać posiekaną natką pietruszki i/lub startym żółtym serem.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!