Muffinki są przepyszne i smakują jak małe, wytrawne bułeczki.
Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne.
Idealnie sprawdzą się na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia, ponieważ babeczki długo zachowują swoją świeżość i mięciutkie wnętrze.
Idealnie sprawdzą się na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia, ponieważ babeczki długo zachowują swoją świeżość i mięciutkie wnętrze.
(6 sztuk)
80g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej)
1/2 łyżeczki soli (wg smaku)
1/4-1/5 łyżeczki pieprzu
1 jajko
60 ml mleka
30 ml oleju/oliwy
Dodatkowo:
1 cebula (średnia)
1 ząbek czosnku
100g sera korycińskiego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
W drugiej zmiksować jajko, olej oraz mleko.
Suche składniki połączyć z mokrymi, a następnie zmieszać z pokrojoną cebulę, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i serem - pokruszonym na mniejsze kawałki.
(Masę należy mieszać ręcznie - tylko do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
Babeczki piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!