"Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano" to książka Agnieszki Jeż, którą można nabyć na stronie Wydawnictwa RM.
"Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano - tłusto, ciężko i pracochłonnie - choć zapewne bardzo smacznie."
Autorka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia.
Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej.
Książka podzielona została na dwie części.
Pierwsza to ciekawa historia - zarówno z życia kawiarnianego - jak i walki gospodyń z biedą zmuszającą do kombinowania.
Opisy wzbogacają zdjęcia, różne reklamy oraz wycinki prasowe.
Druga część zawiera 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, które są proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta...
Można w niej znaleźć przepisy nie tylko na wciąż popularne dania, takie jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, ale opisuje również wiele zapomnianych potraw i smaków, np. miszkulancję, orszadę czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode.
Wszystkie receptury zostały tak opracowane, aby każdy - niezależnie od umiejętności kucharskich - mógł je z łatwością wykonać.
Moje zdanie:
Książka od razu przypadła mi do gustu, ponieważ nie jest tylko zwykłą książką kulinarną z przepisami, ale to również piękna opowieść o świecie, którego już nie ma.
Czytałam ją naprawdę z wielką przyjemnością!
Dodatkowo zawarte w niej przepisy zachęcają do natychmiastowego ich wypróbowania.
Na pewno skorzystam z wielu propozycji.
Polecam!
Książka od razu przypadła mi do gustu, ponieważ nie jest tylko zwykłą książką kulinarną z przepisami, ale to również piękna opowieść o świecie, którego już nie ma.
Czytałam ją naprawdę z wielką przyjemnością!
Dodatkowo zawarte w niej przepisy zachęcają do natychmiastowego ich wypróbowania.
Na pewno skorzystam z wielu propozycji.
Polecam!
Dane o książce:
Auror: Agnieszka Jeż
Liczba tron: 184
Format: 16,5 x 23,5 cm
Oprawa: miękka
Format: 16,5 x 23,5 cm
Oprawa: miękka
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: RM
Wydawnictwo: RM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!