Przepis autorski (mój).
Uwielbiam urozmaicone kotlety mielone i przyznam, że te klasyczne rzadko goszczą w moim domu.
Po prostu lubię pokombinować...
Wracając do przepisu...
Kotlety wychodzą miękkie i delikatne w smaku.
Może nie są niskokaloryczne, ale na pewno o wiele lżejsze od tych tradycyjnych.
Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa jest bardzo lubiana w mojej rodzinie i dobrze, bo odznacza się wieloma właściwościami, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych pochodzenia naturalnego: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i chromu.
Posiada też niską zawartość cukru i stanowi ogromne źródło białka.
Idealnie sprawdza się jako zamiennik różnych, kasz, ryżu, ziemniaków, czy makaronu.
Polecam!
(około 7-8 sztuk)
300g mięsa mielonego
100g quinoa/komosy ryżowej (waga ugotowanej; surowej 30-35g; u mnie biała - Sonko) (*)
1 jajko
1/2 bułki namoczonej w mleku
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sol, pieprz ziołowy i naturalny
Dodatkowo:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Komosę ugotować w osolonej wodzie według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
W misce umieścić mięso, komosę, rozmoczoną bułkę, cebulę, czosnek oraz jajko.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
Z powstałej masy uformować kolety, a następnie każdego z nich obtoczyć w
bułce tartej i przełożyć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
(*) Quinoa biała charakteryzuje się najdelikatniejszym smakiem - w porównaniu do pozostałych odmian komosy ryżowej.
Podoba się Wam talerz widoczny na zdjęciu?
Zapraszam do zajrzenia na facebookową stronę Galeria Cuda Świata lub do zakupów na Allegro u użytkownika nanatte1987.
Możecie też osobiście pojawić się w Gorlicach na ulicy Bardiowskiej 1a.
Zapewniam, że można tam znaleźć prawdziwe cudeńka!
Mnie te wszystkie przedmioty od razu zauroczyły...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!