Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki, a dodatkowo ile jest frajdy podczas ich przygotowywania...?!
Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru.
(Kolor odrobinę wzmocniłam barwnikiem w proszku.)
Zresztą co ja będę dużo pisać...
Sami spróbujcie!
Sami spróbujcie!
(8 sztuk)
1 szklanka/140g mąki pszennej (1 szklanka = 250ml)
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie (40g) różowego kisielu (u mnie truskawkowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 jajko
1/2 szklanki/125 ml mleka
1/4 szklanki/65 ml oleju
Dodatkowo:
50g bakalii (u mnie suszone owoce)
Bita śmietana:
200 ml śmietanki 30-36%
1-2 łyżeczki cukru pudru
różowy barwnik (opcjonalnie)
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do
pieczenia i kisiel, w drugiej - jajko, olej oraz mleko.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać suszone owoce.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać suszone owoce.
(Większe należy pokroić.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować bitą śmietanę.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie podzielić na dwie części.
Do jednej z nich wmieszać odpowiednią ilość różowego barwnika.
Całość naprzemiennie przełożyć do worka cukierniczego.
Muffiny udekorować bitą śmietaną oraz innymi ozdobami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!