Muffiny są niezwykle mięciutkie i puszyste, a do tego długo zachowują swoją świeżość!
Melisa nadała ciastkom wyjątkowego smaku i doskonale sprawdziła się jako ich urozmaicenie...
Ogólnie jako zioło jest rześka, cytrusowa i zmysłowa.
Luuubię jej aromat!
Koniecznie spróbujcie upiec takie muffiny, a przekonacie się jakie są pyyyszne!
Melisa nadała ciastkom wyjątkowego smaku i doskonale sprawdziła się jako ich urozmaicenie...
Ogólnie jako zioło jest rześka, cytrusowa i zmysłowa.
Luuubię jej aromat!
Koniecznie spróbujcie upiec takie muffiny, a przekonacie się jakie są pyyyszne!
(8 sztuk)
150g mąki pszennej
80g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
190g jogurtu naturalnego
80 ml oleju
Dodatkowo:
Bita śmietana:
200 ml śmietanki 30-36%
1-2 łyżeczki cukru pudru
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do
pieczenia i sodę, w drugiej - jajko, olej oraz jogurt naturalny.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać posiekaną melisę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać posiekaną melisę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
(Mogą delikatnie opaść.)
Przygotować bitą śmietanę.Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
(Mogą delikatnie opaść.)
Kremówkę z cukrem ubić na sztywno i udekorować nią muffiny.
Ciastka można dodatkowo ozdobić listkami melisy i startą skórką z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!