Chlebek ten jest niezwykle smaaaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu.
Naprawdę - zawsze się udaje!
Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy.
(Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.)
Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami.
Kto co lubi!
A ocet?
Tak szczerze, to można pominąć, ale imituje on zakwas chlebowy i polecam jego dodanie - nie pożałujecie.
Aha, i jeszcze jedna mała podpowiedź...
Od razu zwiększcie proporcje i upieczcie dwa bochenki, gdyż świetnie się przechowują, można też mrozić, a poza tym znikają ekspresowo.
Naprawdę - zawsze się udaje!
Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy.
(Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.)
Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami.
Kto co lubi!
A ocet?
Tak szczerze, to można pominąć, ale imituje on zakwas chlebowy i polecam jego dodanie - nie pożałujecie.
Aha, i jeszcze jedna mała podpowiedź...
Od razu zwiększcie proporcje i upieczcie dwa bochenki, gdyż świetnie się przechowują, można też mrozić, a poza tym znikają ekspresowo.
(Forma o wymiarach 16 x 27 cm)
500g mąki pszennej (u mnie typ 550)
1 opakowanie drożdży suchych (7g)
70g płatków błyskawicznych/otrąb (u mnie płatki jaglane)
3 łyżki nasion/pestek (u mnie pestki słonecznika)
2 łyżki soli (płaskie)
1 łyżka cukru (płaska)
1 łyżeczka octu spirytusowego 10%
500 ml ciepłej wody
1 opakowanie drożdży suchych (7g)
70g płatków błyskawicznych/otrąb (u mnie płatki jaglane)
3 łyżki nasion/pestek (u mnie pestki słonecznika)
2 łyżki soli (płaskie)
1 łyżka cukru (płaska)
1 łyżeczka octu spirytusowego 10%
500 ml ciepłej wody
Składniki sypkie połączyć w dużej misce, a następnie wymieszać z ciepłą wodą i octem - najlepiej za pomocą drewnianej łyżki.
(Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję i takie ma być.)
Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości - na 30 minut.
Po tym czasie masę przemieszać i przełożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Chlebek odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Po wyrośnięciu, wierzch ciasta spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami.
Po wyrośnięciu, wierzch ciasta spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami.
Chleb piec (w rozgrzanym piekarniku - u mnie gazowy) 10 minut w 230 stopniach i przez kolejne 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Będę dziś piekła ten chlebu
OdpowiedzUsuńSuper! Proszę pochwalić się efektem :)
UsuńJaka temperatura i czas w piekarniku elektrycznym
OdpowiedzUsuńW pierwotnym przepisie czas pieczenia ten sam, a temperatura kolejno 250 i 230 stopni.
Usuń