poniedziałek, maja 01, 2017

Bycza krew - nalewka z buraków/buraczana

 
 Nalewka buraczana idealnie sprawdzi się w przypadku osób z problemami żołądkowymi.
I szczerze Wam przyznam, że świetnie smakuje.
Jednakże, aby móc delektować się pożądanym smakiem - należy uzbroić się... choć w 6 miesięcy cierpliwości.
Wtedy nalewka nabierze ciemniejszego koloru, a smak buraków będzie zanikał.

1/2 kg buraków ćwikłowych
1 szklanka wody (gorącej, przegotowanej)
1,5 szklanki cukru
1 litr wódki 45%
sok z 1 cytryny

Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce, a następnie wraz z sokiem przełożyć do 3-litrowego słoja.
  Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia.
Zimnym płynem zalać buraki i wymieszać.
Po 1-2 godzinach wlać wódkę.
Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce na około 3 miesiące.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę, połączyć z sokiem z cytryny i rozlać do butelek.
Całość ponownie odstawić minimum na 3 miesiące.
(Co jakiś czas potrząsać butelkami, aby nie pojawiał się osad.)
 
Przepis pochodzi z "Wielkiej Księgi Nalewek" Jana Rogali.

4 komentarze:

  1. A jak się pojawi osad to będzie niedobra pytam bo mam ochotę zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bedzie dobra, ale klarowna jest wizualnie lepsza. Tak jak jest z winem.

      Usuń
  2. Po pierwszych trzech miesiącach moja nalewka zrobiła sie brązowa. Czy to znaczy że sie buraki popsuły?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger