Nalewka buraczana idealnie sprawdzi się w przypadku osób z problemami żołądkowymi.
I szczerze Wam przyznam, że świetnie smakuje.
Jednakże, aby móc delektować się pożądanym smakiem - należy uzbroić się... choć w 6 miesięcy cierpliwości.
Wtedy nalewka nabierze ciemniejszego koloru, a smak buraków będzie zanikał.
I szczerze Wam przyznam, że świetnie smakuje.
Jednakże, aby móc delektować się pożądanym smakiem - należy uzbroić się... choć w 6 miesięcy cierpliwości.
Wtedy nalewka nabierze ciemniejszego koloru, a smak buraków będzie zanikał.
1/2 kg buraków ćwikłowych
1 szklanka wody (gorącej, przegotowanej)
1,5 szklanki cukru
1 litr wódki 45%
sok z 1 cytryny
1 szklanka wody (gorącej, przegotowanej)
1,5 szklanki cukru
1 litr wódki 45%
sok z 1 cytryny
Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce, a następnie wraz z sokiem przełożyć do 3-litrowego słoja.
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostudzenia.
Zimnym płynem zalać buraki i wymieszać.
Po 1-2 godzinach wlać wódkę.
Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce na około 3 miesiące.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę, połączyć z sokiem z cytryny i rozlać do butelek.
Całość ponownie odstawić minimum na 3 miesiące.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę, połączyć z sokiem z cytryny i rozlać do butelek.
Całość ponownie odstawić minimum na 3 miesiące.
(Co jakiś czas potrząsać butelkami, aby nie pojawiał się osad.)
Przepis pochodzi z "Wielkiej Księgi Nalewek" Jana Rogali.
A jak się pojawi osad to będzie niedobra pytam bo mam ochotę zrobić
OdpowiedzUsuńBedzie dobra, ale klarowna jest wizualnie lepsza. Tak jak jest z winem.
UsuńPo pierwszych trzech miesiącach moja nalewka zrobiła sie brązowa. Czy to znaczy że sie buraki popsuły?
OdpowiedzUsuńA jak w smaku?
Usuń