Muffinki są przepyszne i kuszą swoim ciasteczkowo-kawowym aromatem.
Smak herbatników jest bardzo wyczuwalny i idealnie komponuje się z całością muffina.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a zapewniam, że nie raz upieczecie takie babeczki.
Pycha!
(8 sztuk)
130g mąki pszennej
100g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego (polecam domowy - klik)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
150 ml mleka
50 ml oleju
Dodatkowo:
2-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (płaskie) (*)
5 herbatników
Ponadto:
2 herbatniki do posypania wierzchu
W pierwszej misce należy wymieszać mąkę, oba cukry, kawę i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko oraz mleko z olejem.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać pokruszone (nie na drobno) herbatniki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać pokruszone (nie na drobno) herbatniki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Każdą babeczkę posypać pozostałymi ciastkami.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 16-18 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 16-18 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Muffiny wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
(*) Jeśli wolicie mniej wyczuwalną kawę - dodajcie jej 2-3 łyżeczki.
Polecam też użycie kawy smakowej, dzięki czemu muffiny uzyskają ciekawy posmak.
Ja dodałam jeszcze maliny i wyszły pyszne!
OdpowiedzUsuń