sobota, kwietnia 15, 2017

Mazurek czekoladowo-kawowy (na lekko migdałowym spodzie)






 
Mazurek to typowe ciasto świąteczne kuchni polskiej.
Rodzaj ciasta nie jest dokładnie określony, dlatego może być kruche, biszkoptowe, makaronikowe, czy np. marcepanowe.
Nadzienie, to również indywidualny wybór.
Najbardziej znanymi są: masa kajmakowa, dżem lub konfitura.
Najważniejsze, aby ciasto było ładnie ozdobione, ponieważ w dużej mierze pełni funkcję dekoracyjną.
Tu przedstawiam Wam mazurka na kruchym cieście z dodatkiem mąki migdałowej i pysznym czekoladowo-kawowym nadzieniem, które delikatnie się ciągnie.
Przyznam, że tak rewelacyjnie smakuje, że znika już w trakcie przygotowania całości.
Pyszności...
Wszystkie moje mazurki są tu - klik.
Polecam!

(Forma o wymiarach około 14 x 26 cm)
 Ciasto:
200g mąki pszennej
 50 g mąki migdałowej
50g cukru pudru
150g masła (zimnego)
1 jajko
Masa/krem:
250g czekolady mlecznej
20g masła
200 ml śmietanki 30-36%
1-2 łyżki kawy
Moja dekoracja:
ziarna kawy
płatki migdałowe
skórka pomarańczowa
ozdoby cukrowe
 
 Przygotować ciasto.
(Najlepiej dzień wcześniej.)
 Wszystkie składniki umieścić na blacie lub w dużej misce, posiekać, a następnie szybko zagnieść.
Powstałym ciastem wylepić formę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (zrobić wysoki brzeg).
Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i umieścić w rozgrzanym piekarniku.
Piec 20-25 minut - do zarumienienia się - w 180-190 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Przygotować masę/krem.
Kremówkę podgrzać w niewielkim rondelku, a następnie dodać kawałki czekolady oraz masło.
Całość podgrzewać i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu masę połączyć z kawą i pozostawić do ostudzenia.
Krem schłodzić w lodówce do momentu, aż lekko zgęstnieje i przelać na upieczony spód.
Ciasto udekorować według uznania i ponownie wstawić do lodówki,  aby nadzienie całkowicie stężało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger