poniedziałek, kwietnia 24, 2017

Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką (pieczony)





Kremowy sernik waniliowy z kokosową pierzynką to wielki hit nie tylko wśród rodziny, ale już nie raz dostałam zamówienie od kilku znajomych, którzy mieli okazję go spróbować.
Miłe.
Masa jest bardzo delikatna oraz kremowa.
Dodatkowo cudownie pachnie i posiada apetyczny, żółty kolor.
Kokosowy wierzch to przepyszne zwieńczenie całości.
Po prostu obłęd...
Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że ten sernik będzie jednym z Waszych ulubionych!

(Forma o wymiarach około 21,5 x 26 cm)
1 kg mielonego twarogu (użyłam dobrej jakości! z wiaderka)
2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka cukru
2 jajka 
3 żółtka
6 łyżek oleju
1,5 opakowania budyniu waniliowego (*)
kilka kropel aromatu waniliowego
Wierzch:
3 białka
1/2 szklanki cukru
50g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
180g herbatników do wyłożenia spodu

Jajka (całe i żółtka) utrzeć z cukrem, a następnie dodać twaróg, olej, proszek budyniowy i kilka kropel aromatu waniliowego.
Całość wymieszać i stopniowo połączyć z mlekiem.
Tak przygotowaną masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wyłożonej herbatnikami. 
Sernik piec (w lekko rozgrzanym piekarniku) przez około 45 minut w 200 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Pod koniec pieczenia przygotować kokosową pierzynkę.
Białka ubić na sztywno.
Miksując - porcjami dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać wiórki.
Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i na wierzchu rozsmarować kokosową masę.
Ciasto podpiec dodatkowe 15 minut, a następie ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka.
Po ostudzeniu wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

(*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie 2 opakowania budyniu. 
W wersji bezglutenowej użyjcie budyniu bez glutenu, odpowiednich ciastek lub zrezygnujcie ze spodu.

6 komentarzy:

  1. Ja zrobiłam ten sernik na biszkoptach maczanych w ekspresso i błyskawicznym ccacaoo "Puchatek" - nie miałam herbatników dlatego tak zrobiłam. Ponadto dodałam jednak 2 budynie. Sernik wyszedł bardzo pyszny. Myślę, że można dodać do niego rodzynki albo np. brzoskwinie. Polecam, mojej rodzince smakowało.☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu i zmiany również smakowite... A masz może zdjęcie? Umieściłabym w galerii na fanpage.

      Usuń
    2. tak, zrobiłam zdjęcie (choć został już tylko kawałek sernika) i nie bardzo wiem jak zamieścić to zdjęcie ponieważ mogę tylko na Faceboku

      Usuń
    3. Już mam i dodałam do albumu. Wyszedł pyszny!

      Usuń
  2. Wrzuciłam na Twojej stronie na Facebooku

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger