Przepis autorski (mój).
Pyszny i szybki deser z tofu?
Tak, to naprawdę możliwe!
Dodatek czekolady sprawi, że nie znajdzie się taka osoba, która mu się oprze...
Deser smakuje rewelacyjnie i możecie go urozmaicić ulubionymi dodatkami, chociażby świeżymi owocami.
U mnie wystarczają drobne ozdoby.
Może także idealnie posłużyć jako krem do ciasta, czy ciasteczek.
Polecam!
(1 porcja)
150-170g tofu naturalnego(*)
75g czekolady mlecznej (**)
150-170g tofu naturalnego(*)
75g czekolady mlecznej (**)
Opcjonalnie:
1 łyżka kakao
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej.
(Metalową miseczkę z kawałkami czekolady ustawić na
garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na
małym ogniu.)
Tofu, czekoladę oraz opcjonalnie kakao i sok z cytryny lub limonki - umieścić w misce, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Całość przełożyć do miseczki/pucharka i schłodzić w lodówce.
(Można też spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.)
(*) Jeśli wolicie bardziej kremową konsystencję deseru to możecie użyć tofu jedwabistego lub po prostu dolać odrobinę mleka zwierzęcego/roślinnego.
(**) Można użyć czekolady gorzkiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!