Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego są urocze i smakują naprawdę rewelacyjnie.
Zgodnie z tradycją każda rzecz, którą wkładamy do koszyczka ze święconką ma swój symbol.
Żadna nie jest przypadkowa.
Nie będę Wam opisywała wszystkiego, a jedynie wspomnę o babce.
Babka Wielkanocna powinna być własnoręcznie wypieczona przez gospodynię, gdyż symbolizuje doskonałość, do której powinien dążyć każdy człowiek - zarówno w życiu duchowym jak i na co dzień.
Zaprezentowane babeczki są przepyszne i przyznam, że robię je też w "zwykłe" dni.
Ciasto również ładnie się piecze w formie na muffinki.
I pewnie niektórzy zdziwią się dodatkiem majonezu.
Nie ma czym, ponieważ majonez absolutnie jest niewyczuwalny, a wręcz nadaje ciastu delikatności i sprawia, że babeczki szybko nie wysychają.
Całość?
Reweeelacja.
Zresztą sami spróbujcie!
Babeczki cytrynowo-majonezowe - składniki:
(U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i 5 cm wysokości)
75g mąki pszennej
75g maki ziemniaczanej
150g cukru
3 jajka
3 łyżki majonezu (płaskie)
3 łyżki majonezu (płaskie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
odrobina aromatu cytrynowego
odrobina aromatu cytrynowego
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki mleka/wody
Babeczki cytrynowo-majonezowe - przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać solidną szczyptę aromatu cytrynowego w proszku.
Foremki na babeczki należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta).
Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek.
Przygotować lukier.
Cukier puder rozmieszać z gorącym mlekiem/wodą i rozsmarować na ciastkach.
Babeczki udekorować według uznania - póki lukier nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały.
Babeczki wyglądają bardzo smakowicie :) Z chęcią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam <3
Usuń