wtorek, stycznia 10, 2017

Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami)






Rzadko piekę domowe chleby, ponieważ... strasznie nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego.
Muszę mieć prawdziwą wenę, aby w domu pachniało świeżym pieczywem.
Nawet pracochłonne ciasta i słodkości to zupełnie co innego.
Ten przepis (od mojej szwagierki Kasi) też czekał kilka dobrych miesięcy, aż postanowiłam go wypróbować.
Wszyscy wokoło piekli ten chleb, tylko nie ja.
W końcu zmobilizowałam się i wraz z mężem przystąpiliśmy do działania.
Nie zawsze umiemy dopełniać się w kuchni, bo każdy z nas wszystko wie lepiej, ale tym razem oboje jesteśmy z siebie dumni.
I przyznam, że łatwiejszego chleba chyba nie znajdziecie!
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką - nie trzeba monotonie wyrabiać, czy zagniatać.
Chlebek zawsze się udaje, jest miękki, sprężysty, długo zachowuje swą świeżość i możecie go urozmaicić ulubionymi dodatkami.
Nawet moja babcia była zachwycona i poprosiła o przepis.
Polecam!

(3 chleby pieczone w średnich keksówkach)
1 kg mąki pszennej
1/2 szklanki (*) płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów pszennych
 50g drożdży świeżych
 1 l ciepłej wody
 4 łyżki cukru
 1,5 łyżki soli
 4 łyżki octu balsamicznego
Dodatki:
5 łyżek pestek słonecznika (u mnie sezam)
5 łyżek pestek dyni
5 łyżek siemienia lnianego (w ziarenkach)

Drożdże wkruszyć do miski i wymieszać z cukrem oraz ciepłą wodą.
Dodać resztę składników.
Całość dokładnie wyrobić za pomocą drewnianej (!) łyżki, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 min.
(Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.)
Po tym czasie masę należy przemieszać i przełożyć do foremek uprzednio wysmarowanych olejem.
Chlebki ponownie odstawić na 30 minut, a następnie posmarować mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika.
Piec 60 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu pieczywo przechowywać przykryte bawełnianą szmatką.

(*) Pojemność szklanki = 250 ml.


24 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. W przepisie jest podane - 50g.

      Usuń
    2. Super przepisy a chlebus...palce lizać !!!
      Pozdrawiam serdecznie...

      Usuń
    3. Dziękuję i również pozdrawiam!

      Usuń
  2. Super przepis! Wypróbowałam przed weekendem, dziś (wtorek) robię drugi raz! Łatwy do wykonania! Smakuje rewelacyjnie! Polecam!!! Upiekłam 2 chlebki z tej samej porcji, są wyższe, piekłam 10 minut dłużej. 🍞🍞

    OdpowiedzUsuń
  3. chlebek smakuje wspaniale. Piekę taki już od dawna. Przepis przywiozłam od rodziny z podkarpacia. Nie próbowałam tylko z octem balsamicznym. Mój chleb jeszcze gorący smaruję masłem, pięknie się błyszczy. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. witam,mam pytanie- czy może być zwykły ocet spirytusowy albo jabłkowy ,ile go dać?[nie mam balsamicznego}.Mam tylko pestki słonecznika- to mam dać ich 15 łyżek?.Sorry za śmieszne pytania, ale jestem ciemna masa w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma śmiesznych pytań :* Możesz dodać inny ocet, lepiej jabłkowy i tyle samo. Może być również 15 łyżek pestek słonecznika. Dodatki nie mają znaczenia. Pozdrawiam i powodzenia.

      Usuń
  5. Uważam że cukru jest dużo za dużo

    OdpowiedzUsuń
  6. a moga byc inne maki?jestem nowicjuszem

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, ale zależy o jaką konkretne chodzi, ponieważ może być orkiszowa lub żytnia o konkretnym typie, ale już kukurydziana, kokosowa, czy ryżowa nie nadaje się.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj! Od jakiego czasu liczy się tę godzinę pieczenia? od osiągnięcia właściwej temperatury pieca ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżowe wypieki wstawia się do zimnego piekarnika, więc czas pieczenia liczę od momentu wstawienia. Dodam, że posiadam piekarnik gazowy i każdy może piec troszkę inaczej...

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Wpływa na smak i przyspiesza fermentację drożdży.

      Usuń
  10. Ciepły chlebek z masełkiem mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam. Mozna zamiast otrebow pszenny Ch dać otręby owsiane lub zytnie?

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek pyszny. Następnym razem zrobię z mąka orkiszowa. Lub z dodatkiem żytniej. Ile dać tych mak by wyszedł równie dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki orkiszowej tyle co pszennej. Z żytnią trzeba pokombinować, ale ja bym ją zmieszała z pszenną lub orkiszową.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger