Przepis autorski (mój).
Domowe wyroby są nie tylko smaczne, ale również... - naprawdę proste w przygotowaniu.
Wystarczą chęci, małe wskazówki i możemy się rozkoszować pysznym smakiem mięska.
Poniższy przepis jest bardzo łatwy, a wędlinka drobiowa reeewelacyjna w smaku.
Mięso jest dobrze doprawione i ma odpowiednią, zwartą konsystencję.
Dodatkowo doskonale się kroi, nie rozpada i posiada smakowitą galaretkę.
Jeśli nie macie szynkowara, to mogę polecić Wam sklep: tradismak.
Możecie tam nabyć mnóstwo produktów - przydatnych w kulinarnych poczynaniach z domowymi wyrobami.
Osobiście posiadam zestaw Singiel, który w pełni spełnił moje oczekiwania.
Z przypraw dołączanych do zestawu również jestem zadowolona.
Tu możecie zerknąć na inne moje przykładowe smakołyki - klik.
800g mięsa z ćwiartek z kurczaka (już obranego, bez kości; około 3 duże ćwiartki)
Dodatkowo:
10g soli
15-20g przyprawy "Rozkoszna" (*)
10g żelatyny
Mięso z kurczaka (uprzednio odebrane od kości) pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z solą, przyprawami oraz żelatyną.
Całość ściśle umieścić w prasce.
(Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem. Ja wyściełam zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - rozciętym na dwie części.)
Praskę/szynkowar zamknąć, zabezpieczyć klamrą dociskową i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Następnie dno dużego garnka włożyć metalową kratkę (lub ręcznik - albo ścierkę), zagotować w nim wodę i do wrzątku wstawić praskę.
(Woda nie powinna osiągać więcej niż 1 cm od brzegu praski.)
Gotować 80 minut - pod przykryciem.
(Temperatura wody nie może przekraczać 90 stopni. Najlepiej kontrolować
ją odpowiednim termometrem. Końcowa temperatura wewnątrz praski nie
powinna mieć więcej niż 72 stopnie.)
Po ugotowaniu praskę wyjąć (nie otwierać!) , pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (około 10 h lub całą noc).
Wystudzony farsz wyjąć z urządzenia (praskę odwrócić dnem do góry).
(Dla ułatwienia dno można polać wrzącą wodą).(*) Skład: m.in. czosnek suszony, pieprz czarny, cukier, sól.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!