Ciasto te to takie moje połączenie kilku przepisów, które już niejednokrotnie gościło na moim stole.
Nic dziwnego, bo smakuje reeewelacyjnie - jest lekko wilgotne i cudownie aromatyczne.
Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji, a nawet jako pyszny tort.
Polecam!
(Tortownica o średnicy około 23-24 cm)
3 łyżki bułki tartej (płaskie)
2 łyżki zmielonych herbatników (można zastąpić bułką tartą)
50g migdałów (bez skórki)
30g gorzkiej czekolady
5-6 jajek
5-6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
3 łyżki soku z cytryny
kilka kropel aromatu migdałowego
Krem:
Krem:
300g serka mascarpone
150g śmietanki kremówki 30%
60g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
posiekane migdały i płatki migdałowe do dekoracji
Upiec ciasto.
Opłukany mak należy zalać zagotowanym mlekiem i zostawić do przestudzenia.
Następnie mak osączyć i zmielić (2 razy) za pomocą maszynki z gęstym sitem (lub malakserem).
Żółtka z cukrem utrzeć do białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym.
Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") 45-60 minut w 175-180 stopniach.
Pod dokładnym ostudzeniu - ostrożnie przekroić na 2 blaty.
Przygotować krem.
Kremówkę ubić na sztywno - pod
koniec ubijania dodając (stopniowo) cukier puder.
Śmietankę wymieszać (partiami) z serkiem mascarpone - zmiksowanym z sokiem z cytryny.
Przepyszne, upiekłam mężowi jak tort na urodziny i trochę zmieniłam dekorację, przepisu na ciasto nie zmieniłam i tak jak autorka pisze mokre, niezasłodkie, po prostu rewelacja
OdpowiedzUsuńSuper ciesze się! A może ma Pani zdjęcie?
UsuńNa pewno spróbuje. Choć zamiast cukru użyje brzozowego,mleko kokosowe,twaróg toffu,śmietana też kokosowa.. Pozdrawiam serdecznie
UsuńRównież pozdrawiam i czekam na efekt.
UsuńCiasto przepyszne, upiekłam je mężowi jako tort na urodziny, trochę zmieniłam dekorację, ale sekretem jest ciasto....bez mąki, smakowało wszystkim, po prostu rewelacja
OdpowiedzUsuńMiło mi! A może ma Pani zdjęcie?
UsuńWróciłam ponownie do tego przepisu i tym razem zrobiłam zdjęcie :) ale nie wiem jak mam go załączyć :(
UsuńMożna poprzez wiadomość na fb lub ig, albo na meila: jdiana@onet.eu. Pozdrawiam.
Usuńwysłałam zdjęcie na @
UsuńMam i za chwilę dodam na fanpage.
Usuńczy można użyć już gotowy mak zmielony? trzeba zalać mlekiem mimo wszystko?
OdpowiedzUsuńGotowej masy oraz zmielonego maku nie trzeba zalewać.
UsuńIle potrzeba gotowej masy z puszki?
UsuńOkoło 1 szklanki.
UsuńHej,
OdpowiedzUsuńwyglada to na dosc trudny przepis i na duuuuzo pracy z nim. Czy warto po raz pierwszy robic na Swieta, czy jednak nie ryzykowac?:)
Przepis może wyglądać na skomplikowany, ale tak naprawdę ciasto jest banalnie proste. Fakt, trochę trzeba się pobawić, ale warto! Polecam.
UsuńRobilem to ciasto - tak, ja - facet. Potwierdzam - jest troche roboty, ale jak ktos lubi stanie w kuchni - to nie ma z tym problemu. A efekt - W O W
OdpowiedzUsuńSuper i gratuluję takich umiejętności. A ma pan może zdjęcie?
UsuńWitam, chciałbym zapytać jakie by były proporcje na tortownice o średnicy 26cm albo blacha do ciast 27x35cm? Z góry dziękuję za odpowiedź!
OdpowiedzUsuńKrzysztof
Na tortownicę 26 cm należy jeszcze doliczyć 1/4 składników.
UsuńNatomiast na podany wymiar blachy podwoić ilość składników i także dodać ich 1/4 część.
super ciasto! Prezentuje się na przepyszny deser ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWitam czy może byc such mak mielony ,jeśli tak to ile
OdpowiedzUsuńW przepisie jest właśnie suchy mak - 1 szklanka.
UsuńPiękne jest to ciasto i narobiłaś mi ogromnego apetytu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Może spróbujesz skorzystać z przepisu?
UsuńMam pytanie czy te proporcje będą odpowiednie na prostokątną blachę, czy może wyjść zbyt niskie??
OdpowiedzUsuńA jakie wymiary ma blaszka?
UsuńWspanialy pomysł z przekładanym ciastem ja teraz niedawno takie zrobiłam pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i również przesyłam pozdrowienia <3
UsuńBardzo proszę o podanie ilości maku suchego mielonego, dziękuję
OdpowiedzUsuń1 szklanka bez mielenia, około 160g.
UsuńWitam czy gotowa z puszki masa makowa się sprawdzi? Czy jest w puszcze sama mak bez dodatków
UsuńJeśli kupie mak mielony suchy to wtedy mleka mie dawac
Nie wiem czy jest masa makowa bez dodatków. Osobiście nie spotkałam się z taką. Wtedy trzeba całkowicie zmienić proporcje, w tym cukier.
UsuńJeśli Pani użyje suchego maku bez mleka to ciasto nie będzie takie wilgotne.
jest mak mielony w torebkach
Usuńmak mozna kupic mielony suchy w torebkach
UsuńDobrze wiedzieć :)
UsuńWitam czy jak mak suchy mielony z paczki to już mleka nie dawać,a czy z puszki zwykła masa makowa np helios?
OdpowiedzUsuńOdpisałam powyżej. Masy makowe są zazwyczaj słodzone i należałoby zmodyfikować przepis. Suchy mak bez mleka sprawi, że ciasto nie będzie wilgotne. Warto go również namoczyć.
UsuńTen przepis Ci kradnę!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne ciasto!
Cieszę się <3 Pochwal się efektem ;)
UsuńWłaśnie zamierzam coś z tym zrobić Di:)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńUwielbiam makowce, idealne do kawki. Przepis wypróbuję w weekend;)
OdpowiedzUsuńSuper. Czekam na efekt <3
UsuńPyszności u Ciebie:) Uwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to Joasiu <3
UsuńCiasto prezentuje się bajecznie! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńHmmm no nie mogę! Znowu pyszne ciasto! A miałam nie jeść, no trudno. Wygląda na mega pyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jest pyszne, więc warto je przygotować <3
UsuńWłaśnie szukałam jakiegoś niebanalnego przepisu ma makowczyk, super pomysł Dianka, na święta upiekę <3
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt <3
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńNa jaki rozmiar blachy jest te ciasto?
Około 20 x 22 cm.
UsuńBardzo ciekawe ciasto jak znalazł na swięta
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJakie zmiany wprowadzić, gdy dam masę makową z bakaliami zamiast przygotowania maku samemu ?????
OdpowiedzUsuńDodać masę makową w podobnej ilości.
UsuńBardzo lubię torty i ciasta z makiem :)
OdpowiedzUsuńJa również.
UsuńUwielbiam makowce, a ten przepis jest super :D
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuń