To taka moja wersja popularnego ciasta, na które istnieje mnóstwo przepisów.
Właśnie... jest ich tak wiele, że ciężko mi było wybrać ten najlepszy, dlatego zdecydowałam się na swój.
Ciasto jest przepyszne - lekkie, słodziutkie i mooocno kokosowe.
Spróbujcie!
(Tortownica o średnicy około 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm)
Biszkopt:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Masa:
500 ml śmietanki 30-36%
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Masa:
500 ml śmietanki 30-36%
200g białej czekolady
170g wiórków kokosowych
2 "Śnieżki" (na sucho)
Wierzch:
100g wiórków kokosowych
1-2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru
1-2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru
Upiec biszkopt.
Jajka utrzeć z cukrami i olejem, a następie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrami i olejem, a następie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25 minut w 180 stopniach.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25 minut w 180 stopniach.
Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części.
Przygotować krem.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (*).
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć ze "Śnieżkami", wiórkami oraz ostudzoną (ale płynną) czekoladą.
Masę podzielić na 2 porcje.
Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować część kremu, przykryć kolejnym plackiem i równomiernie wyłożyć pozostały krem.
Przygotować wierzch.
Do roztopionego (na patelni) masła wsypać cukier oraz wiórki.
Wszystko razem uprażyć i wklepać w wierzch ciasta.
(Dodatkowo zrobiłam kilka zygzaków z ciemnej czekolady.)
Całość schłodzić w lodówce.
(*) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na
garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na
małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!