Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu.
To taki uniwersalny przepis, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku, ponieważ w zasadzie sprawdzą się w nim wszystkie owoce.
Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami - składniki:
(Forma o wymiarach 24 x 28 cm)
Ciasto:
250g masła/margaryny
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml)
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej (pojemność szklanki = 250 ml)
1 szklanka cukru pudru (zmieliłam ksylitol)
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 l mleka
2 budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
2 budynie śmietankowe/waniliowe (1 budyń = 40g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru (u mnie ksylitol)
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń (mogą być świeże)
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania
Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami - przygotowanie:
Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło/margarynę, cukier
puder, cukry waniliowe i jajka.
Całość szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie
ciasto podzielić na 2 części - 3/4 i 1/4.
Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wysłanej papierem do pieczenia, a mniejszy schować do zamrażalnika.
Spód podpiec ( w rozgrzanym piekarniku) 10 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie ugotować budyń.
Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier dokładnie wymieszać w 1/2 szklanki mleka.
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami.
Całość zagotować - cały czas energicznie mieszając.
(Powinna powstać gładka i gęsta konsystencja.)
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami.
Całość zagotować - cały czas energicznie mieszając.
(Powinna powstać gładka i gęsta konsystencja.)
Ciepły (ale lekko ostudzony) budyń wyłożyć na podpieczony spód.
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i równomiernie umieścić na masie budyniowej.
Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto.
Całość piec około 45-55 minut w 175-180 stopniach.
Inspiracja (z małymi modyfikacjami) ze strony: Przepisy Joli.
Bardzo pyszne ciasto, polecam
OdpowiedzUsuńMiło mi.
Usuń