Przepis autorski (mój).
Kolejna moja propozycja na przepyszny i pełen witamin koktajl.
O buraczkach pieczonych możecie przeczytać tu - klik.
Dodałam też kawałek kwaśnego jabłka, które idealnie podkreśla smak całości oraz płatki jaglane - będące wielką skarbnicą witamin z grupy B, E oraz wiele innych składników, korzystnie wpływających na zdrowie i wygląd skóry, włosów, czy paznokci.
Dodatkowo, ich atutem jest brak zawartości glutenu, co czyni je idealnym produktem dla osób chorujących na celiakię.
(1 porcja)
2 buraki pieczone (średnie; przepis tu - klik)
1/2 jabłka (najlepiej kwaskowatego, u mnie Granny Smith)
1 łyżka płatków jaglanych (u mnie z eSłoneczka)
Dodatkowo:
woda mineralna, mleko lub jogurt probiotyczny
Buraki i obrane jabłko pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze.
Wszystko razem zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji - dolewając odrobinę wody, mleka lub jogurtu (aby koktajl był płynny i nadawał się do picia.)
Wszystko razem zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji - dolewając odrobinę wody, mleka lub jogurtu (aby koktajl był płynny i nadawał się do picia.)
Na końcu dodać płatki jaglane i ponownie wymieszać.
Całość przelać do kubka/szklanki i odstawić na 5-10.
Całość przelać do kubka/szklanki i odstawić na 5-10.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!