Przepis autorski (mój).
Przyznam, że uwielbiam wszelkie płatki i sama dziwię się sobie, że dość rzadko je jem.
Koniecznie muszę to zmienić i tym razem swoje menu zaczęłam od płatków jaglanych.
Są one wielką
skarbnicą witamin z grupy B, E oraz wiele innych składników, korzystnie
wpływających na zdrowie i wygląd skóry, włosów, czy paznokci.
Dodatkowo, ich atutem jest brak zawartości glutenu, co czyni je idealnym produktem dla osób chorujących na celiakię.
(1 porcja na gęsto)
50g płatków jaglanych (zapasy z eSłoneczka)
200 ml mleka/wody (*)
Dodatkowo:
miód (wg smaku)
Ponadto u mnie:
2-3 plastry suszonego jabłka z cynamonem (firma Amkez produkuje przepyszne)
cynamon
płatki migdałowe
sok malinowy
Płatki należy zalać gorącym mlekiem lub wodą, wymieszać i pozostawić na kilka minut do napęcznienia.
(Uważać, aby całość zbytnio nie wystygła - chyba, że lubicie zimną jaglankę.)
Następnie dodać płynny miód (ilość wg smaku) i swoje ulubione dodatki.
(*) Jeśli wolicie rzadszą wersję - dolejcie więcej płynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!