Ten deser powstał szybko i spontanicznie, a tak zachwycił smakiem, że w ciągu jednego dnia - kilkakrotnie przygotowywałam go z podwójnej porcji.
Moja rodzina polubiła nawet cynamon.
Przyznam, że połączenie śmietany ryżowej z pozostałymi składnikami to "strzał w dziesiątkę"!
(1-2 porcje)
2 jabłka (średnie; słodsze)
1/3-1-2 łyżeczki cynamonu lub kawałek kory
100g śmietany ryżowej (można użyć jogurtu naturalnego)
1 łyżka syropu klonowego (ew. z agawy lub miodu)
Dodatkowo:
płatki migdałowe do posypania
Jabłka należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z cynamonem i poddusić (do miękkości) na patelni/w rondelku.
(W razie potrzeby można podlać odrobiną wody i co jakiś czas przemieszać.)
Jabłuszka po lekkim przestudzeniu (mogą być też gorące lub całkowicie ostudzone) przełożyć do pucharka/ów i polać śmietaną wymieszaną z syropem klonowym.
Całość obficie posypać płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!