Przepis autorski (mój).
Nie wiem ile czasu minęło jak wszystkie placuszki zniknęły, ale była to dosłownie chwilka.
Wyszły rewelacyjne i od razu kusiły swoim przepysznym aromatem.
Posiadają mięciutką oraz puszystą strukturę, a dodatek otrębów sprawia, że są bardziej syte i wartościowsze dla organizmu.
Nie ma lepszego źródła błonnika niż otręby owsiane.
Zresztą charakteryzują się one wieloma pozytywnymi właściwościami, które nie są obojętne dla naszego zdrowia.
Jeśli jesteście na diecie - to koniecznie o nich pamiętajcie!
(około 8 sztuk)
2 jajka
2 łyżki mleka
5 łyżek mąki pszennej (płaskich)
5 łyżek otrębów owsianych (płaskich)
1 szczypta sody oczyszczonej
sól, pieprz (odrobina do smaku)
Dodatkowo:
2 plastry sera
2 plastry szynki (lub dowolnej wędliny)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Ponadto:
olej/masło do smażenia
Jajka należy ubić, a następnie zmiksować z mlekiem, mąką, otrębami i sodą oczyszczoną.
Masę leciutko doprawić solą i pieprzem, a na końcu połączyć z pokrojonym w kostkę serem i szynką oraz posiekanym szczypiorkiem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
(U mnie z dodatkową porcją żółtego sera, ale idealnie komponują się praktycznie z każdym sosem, czy świeżymi warzywami.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!