Muffinki smakują przepysznie i z pewnością przypadną do gustu nie tylko wielbicielom pierniczków.
Przyznam też, że ten zapach skusi każdego...
Bezpośrednio po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i odrobinę miękkie w środku, kolejnego dnia twardnieją jak standardowe pierniki.
Swoje ciastka możecie udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
A urocze papilotki nadadzą muffinkom dodatkowego, świątecznego uroku!
Koniecznie spróbujcie!
(około 7 sztuk)
200g mąki pszennej
70g cukru
10g cukru cynamonowego
10g cukru waniliowego
10g kakao
5g przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
100 ml mleka
70 ml oleju
2 łyżki płynnego miodu (płaskie)
Dodatkowo:
cukier puder/lukier/polewa czekoladowa
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukry, proszek do
pieczenia, kakao i przyprawę do piernika, w drugiej - jajko, olej, mleko oraz miód.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia.
Muffiny można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
(Do pojemnika warto włożyć skórkę od jabłka, aby ciastka zbyt mocno nie stwardniały.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!