Kanie to bardzo smaczne i popularne grzyby. Lubicie?
Przeważnie panieruję je tak - jak kotleta schabowego, ale inne potrawy z ich udziałem są również rewelacyjne.
Flaczki wyszły przeeepyszne i doprawiłam je tak, że smakiem przypominały te klasyczne - wołowe.
Żeby nie kawałki grzybów - można byłoby się pomylić...
Jednakże całość komponowała się tak smakowicie, że zupa jedzona była w podwójnych porcjach.
Koniecznie sami spróbujcie!
2-3 skrzydełka z kurczaka/udka (*)
5-6 kani (średnich)
1 cebula (duża)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
3/4 łyżki przyprawy rosołowej
przyprawa do flaków (wg smaku) (**)
1-2 łyżki majeranku
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej
Zasmażka:
1 łyżka mąki (czubata)
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju
Kanie należy oczyścić i odciąć nóżki (są niepotrzebne), a kapelusze dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, a następnie wymieszać z grzybami.
Całość lekko posolić i smażyć do miękkości.
W międzyczasie z kurczaka i reszty warzyw - przygotować wywar.
Mięso, warzywa starte na grubych oczkach tarki (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora ugotować z dodatkiem przyprawy bulionowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego.
Na końcu kurczaka wyjąć, a do garnka dodać kanie z cebulą, przyprawę do flaków i majeranek.
Zupę gotować dodatkowe 5-10 minut.
Opcjonalnie flaki można zagęścić zasmażką (polecam!).
Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając - smażyć na złoty kolor.
Zasmażkę połączyć z flakami.
Całość podgotować kolejne kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku.
Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając - smażyć na złoty kolor.
Zasmażkę połączyć z flakami.
Całość podgotować kolejne kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku.
(*) Flaczki można przygotować na wywarze warzywnym - wtedy idealnie nadadzą się dla osób będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.
(**) Zamiast przyprawy do flaków można użyć odrobiny papryki słodkiej, chilli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!