Uwielbiam brukselkę już od dzieciństwa i ten charakterystyczny smak goryczki jest dla mnie najlepszy.
Wiem, że nie wszystkim to opowiada, więc jeśli chcecie, aby kapustka w zupie była łagodniejsza - wymoczcie ją w mleku (najlepiej przez całą noc).
Właśnie ostatnio naszła mnie ochota na pomidorową z ryżem i brukselkę.
Postanowiłam to połączyć w jednej zupie, która naprawdę wyszła przepyszna.
Polecam!
mięso na wywar
1/2-3/4 szklanki ryżu (wg gustu)
400g kapustki brukselki
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wg smaku)
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo (opcjonalnie):
koperek, natka pietruszki
śmietana
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem przypraw, listków laurowych i ziela angielskiego.
Do garna wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, pora, selera) i oczyszczoną brukselkę (lub mrożoną).
Ryż opłukać po bieżącą wodą i po 5-10 minutach dodać do gotującej się zupy.
Całość gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania wmieszać koncentrat pomidorowy.
Zupę doprawić do smaku, zabielić śmietaną i posypać posiekaną zieleniną.
Zupę doprawić do smaku, zabielić śmietaną i posypać posiekaną zieleniną.
Zupę ugotowałam w garnku Fissler z kolekcji Profi Collection.
Już o nim wspominałam i przyznam, że świetnie się sprawdza w moich poczynaniach kuchennych.
Idealnie gotuję się w nim rzeczy te proste - jak i bardziej skomplikowane!
Powtórzę...
Garnek jest niezwykle funkcjonalny, estetyczny i co ważne - trwały.
Cała seria naczyń została wykonana z najlepszych materiałów i dzięki zastosowaniu najnowocześniejszej technologii - produkty te są niezawodne i niezniszczalne.
Tu możecie przejrzeć inne produkty z tej serii: klik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!