środa, października 05, 2016

Flaki (wołowe)


 Flaki (flaczki) - tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie, poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego.
(Wikipedia) 
Przyrządzane są na różne sposoby. 
Ja gotuję je tak, jak gotowała moja babcia, potem mama i takie właśnie uwielbiam.
Już w dzieciństwie to była jedna z moich ulubionych potraw i mogłam ją jadać prawie codziennie.
Teraz flaki obowiązkowo gotuję wyłącznie w dużym garnku, którego zawartość i tak zbyt szybko znika...
A Wy lubicie flaki?

1 kg flaków wołowych (mrożonych, pokrojonych)
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora (białej części)
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1-2 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
papryka ostra
sól, pieprz
Opcjonalnie:
3/4 opakowania przyprawy do flaków (zamiast papryki, pieprzu)
Zasmażka:
1 łyżka mąki
2 łyżki oleju

 Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka z wodą i podgotować około 5 minut.
Następnie je - odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka z czystą wodą.
Tym razem gotować 10-15 minut i następnie powtórzyć powyższe czynności.
(W ten sposób można pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w niepłukanych, a obgotowanych flakach.)
Do garnka wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, opcjonalnie przyprawę do flaków.
Gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać warzywa starte na tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do zupy.
Wszystko razem gotować do miękkości warzyw.
Na końcu przygotować zasmażkę.
Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty kolor.
Zasmażkę połączyć z flakami.
Dodać słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Całość podgotować kolejne kilka minut. 
 

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger