16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności.
Jest to święto, które w 1979 roku utworzyła Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictw (FAO).
Pierwszy Światowy Szczyt Żywnościowy odbył się w 1996 roku i zgromadził reprezentantów ze 185 krajów. Postanowiono, że do 2015 roku o połowę zostanie zredukowana liczba głodujących ludzi.
Drugi Światowy Szczyt odbył się w 2002 roku. W tym czasie w Rzymie, w dniach 10–13 czerwca, odbyła się debata, która skupiła reprezentantów z 650 organizacji praw człowieka oraz pracowniczych i rolniczych z 92 krajów.
Celem obchodów tego dnia jest pogłębianie świadomości każdego z nas na temat globalnych problemów - związanych z żywnością i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem oraz ubóstwem.
Aktualnie Światowy Dzień Żywności obchodzony jest co roku, również w wielu polskich miastach.
Z tej okazji organizowane są liczne akcje i imprezy, których zadaniem jest uzmysłowienie ludziom - jak wielki jest problem głodu i niedożywienia w wielu krajach świata.
Wtedy możemy się dowiedzieć co zrobić, aby nie marnować jedzenia i opowiedzieć sobie na baaardzo ważne pytanie: Dlaczego marnujemy jedzenie?
Problem głodu jest nie tylko widoczny w krajach trzeciego świata, ale ujrzymy go również w Polsce.
Cóż, jedni ludzie mają mało jedzenia, inni nadmiar i takie są realia, iż cała nadwyżka żywności jest zmarnowana.
Dlaczego tak się dzieje?
Moim zdaniem - człowiek bardziej szanuje takie rzeczy, których zdobycie wymaga jakiegokolwiek wysiłku. Natomiast wszytko to, co jest jest "na wyciągniecie" ręki - nie zawsze jest doceniane.
Zgadzacie się ze mną?
Wielkim problemem jest fakt, ze społeczeństwo niezależnie od tego - czy jest bogate, czy biedne, to kupuje za dużo jedzenia i wtedy nie wszystko jest w się stanie zużyć w odpowiednim czasie.
Nie wszyscy też zwracają uwagę na termin przydatności konkretnych produktów lub są ofiarami wielu sklepowych promocji i chwytów reklamowych.
Wiele osób nie potrafi właściwie przechowywać swoich zakupów, czy też odpowiednio gospodarować resztkami.
To przykre, ale łatwiej jest coś wyrzucić niż oddać osobie potrzebującej...
Pamiętajcie tylko, że tym sposobem nie tylko marnowane jest jedzenie, ale także pieniądze.
Czy je też łatwo wrzucić do śmietnika?
Nie sądzę, więc może warto w tej kwestii coś zmienić?
Co zrobić, aby żywność nie była marnowana?
Po pierwsze powinniśmy się zastanowić nad powiedzeniem: "Nie żyjemy, żeby jeść, lecz jemy, żeby żyć".
Dlaczego?
W końcu jedzenie to nie wypełniacz czasu, ani "złoty środek" na wszelkie problemy i troski.
Oczywiście, należy jeść, ale dlatego, że Nasz organizm potrzebuje odpowiedniej dawki energii i wielu substancji odżywczych. Jedzenie to chwila przyjemności, więc delektujmy się nim, ale nie obżerajmy na zapas!
W każdej dziedzinie życia zalecany jest umiar i w tej tej kwestii także.
Co zrobić, aby żywność nie była wyrzucana?
(Pamiętajcie, że to także wyrzucane pieniądze!)
To bardzo proste!
Zacznijmy od zmiany naszych nawyków.
Może warto choć odrobinę zaplanować swój jadłospis, czy kupować z głową i minimalnym dystansem?
Zwracajmy uwagę na daty ważności, nie łapmy się na atrakcyjne triki marketingowe i nauczmy się prawidłowego przechowywania oraz gospodarowania żywnością.
Zwracajmy uwagę na daty ważności, nie łapmy się na atrakcyjne triki marketingowe i nauczmy się prawidłowego przechowywania oraz gospodarowania żywnością.
Poniżej przestawię Wam kilka sprzętów, na które warto zwrócić szczególną uwagę, a na końcu podam parę mam nadzieję, że przydatnych przepisów.
Jak wspomniałam wcześniej, bardzo ważną kwestią w niemarnowaniu żywności jest jej odpowiednie przechowywanie, co
ułatwi nam nowoczesny sprzęt AGD, czyli np. lodówka.
Teraz praktycznie większość z nich posiada innowacyjne
funkcje, które służą przedłużeniu świeżości produktów.
Ostatnio zauważyłam, że Media Markt/eksperci Media Markt polecają sprzęty - znajdujące się w ofercie
sklepu, które pomagają w prawidłowym przechowywaniu żywności.
To właśnie ta sieć podjęła się do promowania Światowego Dnia Żywności.
To właśnie ta sieć podjęła się do promowania Światowego Dnia Żywności.
Szczególną uwagę zwróćcie na lodówki takich marek jak: Samsung, Bosch, czy Siemens.
A tak nawiasem to także posiadam lodówkę z Media Markt i od kilku dobrych lat, ani razu mnie nie zawiodła!
Ciekawymi modelami, które posiadają technologię noFrost, czyli nie ma potrzeby rozmrażania sprzętu oraz strefę hyperFresh, która zachowuje świeżość owoców i warzyw do 2 x dłużej są:
Siemens KG36NXI35
Siemens KG39NAI35
A tak nawiasem to także posiadam lodówkę z Media Markt i od kilku dobrych lat, ani razu mnie nie zawiodła!
Ciekawymi modelami, które posiadają technologię noFrost, czyli nie ma potrzeby rozmrażania sprzętu oraz strefę hyperFresh, która zachowuje świeżość owoców i warzyw do 2 x dłużej są:
Siemens KG39NAI35
Fajnym rozwiązaniem jest strefa Convertible Zone, która pozwala dostosować temperaturę do aktualnie przechowywanych w niej produktów.
Na uwagę zasługują też sprzęty z szufladą Cool Select Zone - czyli lodówką w lodówce.
Oznacza to, że możemy w niej ustawić dowolną temperaturę i jest to przydatna funkcja, np. kiedy chcemy szybko schłodzić napoje, rozmrozić mięso albo przedłużyć świeżość warzyw i owoców.
Pamiętajcie też, że niższa temperatura (bliska 0°C) w chłodziarkach z systemem vitaFresh znacznie wydłuża świeżość przechowywanej żywności.
Bosch KGN36XL35
Parę słów Media Markt...
Media Markt charakteryzuje się też bardzo dobrze rozwinięta dystrybucją.
Obecnie
posiada 58 sklepów stacjonarnych, zarówno w dużych aglomeracjach jak i
lokalizacjach poniżej 100 000 mieszkańców plus internetowy kanał
sprzedaży (www.mediamarkt.pl).
Każdy produkt zamówiony przez sklep internetowy Media Markt, można bezpłatnie odebrać w placówce stacjonarnej.
Media Markt oferuje także profesjonalne doradztwo, więc przeszkoleni pracownicy wyjaśnią działanie i możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta.
Każdy produkt zamówiony przez sklep internetowy Media Markt, można bezpłatnie odebrać w placówce stacjonarnej.
Media Markt oferuje także profesjonalne doradztwo, więc przeszkoleni pracownicy wyjaśnią działanie i możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta.
Kilka przepisów:
Pudding z drożdżówki/chałki
Placki z jajek i żółtego sera
Więcej propozycji na blogu.
(*) Niektóre ze zdjęć pochodzą ze strony www.pixabay.com/pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!