Zupa szczawiowa to prawdziwa klasyka! Chyba każdy zna tą zieloną, lekko kwaskowatą i... pyszną zupę. W sezonie gotuję ją ze świeżego szczawiu, a poza z gotowego ze słoiczków. Najlepszy jest ten domowy! Jednak zdaję sobie sprawę, że nie każdy przygotowuje sobie jego zapasy, więc szczaw w słoiczkach można nabyć we wszystkich sklepach spożywczych. Oczywiście wybierzcie szczaw siekany.
Czas przygotowania: maksymalnie 1,5 godziny z gotowaniem wywaru
Zupa szczawiowa - składniki:
mięso na wywar
1/2-3/4 słoiczka szczawiu (*)
3-5 ziemniaków
1 marchewka (duża)
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu)
1 marchewka (duża)
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
3-4 łyżki śmietany 18%jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu)
Zupa szczawiowa - przygotowanie:
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa i całość gotować do ich miękkości. Na końcu dodać szczaw (około 5 minut przed końcem ugotowania się zupy). Całość doprawić do smaku i zabielić śmietaną. Podawać z uprzednio ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami.
Zupa szczawiowa - dodatkowe informacje:
(*) Można użyć świeżego szczawiu - około 200g. Spójrzcie tu - klik. Używając szczawiu ze słoiczka, proporcje dostosujcie do własnego smaku. Zresztą gotowy szczaw w zależności od producenta różni się poziomem kwaśności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!