Nie wszystkie dzieci "rwą się" do jedzenia i czasami ciężko zachęcić je do zjedzenia czegokolwiek...
Niektóre mają też ograniczenia zdrowotne i zjedliby wszystko, lecz niestety... nie mogą.
Dlatego warto zadbać, aby przygotowany posiłek był nie tylko zdrowy, ale również kolorowy, przykuwał uwagę i zachęcał do spróbowania.
Poza tym wspólne przygotowanie jedzenia to świetna zabawa, która cieszy nie tylko "niejadków".
Dzieci na pewno chętniej i z satysfakcją zjedzą samodzielnie przygotowaną - chociażby kanapkę.
W tym poście nie będę podawała przepisu, bo składniki sami musicie dobrać - pod kontem ulubionych produktów Waszych Skarbów.
Ważne, aby było ładnie i smacznie!
Poniżej podam przykładowe składniki, które widzicie na moich zdjęciach.
Akurat swoje kanapki stworzyłam spontanicznie - z tego co posiadałam w danej chwili.
Wy możecie je przyrządzić w dowolnych wzorach i nadać szynce, czy serowi przeróżny kształt, np. za pomocą foremki do wykrawania ciastek.
Moje kanapki:
chleb bezglutenowy (*)
żółty ser
serek wiejski
kabanos
rzodkiewka
pomidor
ogórek kiszony
papryka czerwona
marchewka (w plastrach i tarta)
groszek
sałata
szczypiorek
koperek
pestki dyni
siemię lniane
czarnuszka
(*) Przygotowałam kanapki w formie bezglutenowej i użyłam chleba z piekarni Bułka Chleba.
Śmiało mogę polecić ten wypiek, ponieważ jest naprawdę smaczny i przygotowany z certyfikowanych składników.
Jeśli musicie (Wy lub dziecko) być na restrykcyjnej diecie bezglutenowej, nie możecie spożywać cukru, mleka, jaj - to z czystym sumieniem polecam produkty z tej piekarni.
Możecie mieć pewność, że pieczywo jest "bezpieczne" dla Waszego zdrowia.
Skład mojego chlebka:
mąka gryczana, mąka ryżowa, maka ryżowa pełnoziarnista, woda, siemię lniane, sól morska, dodatki - nasion słonecznika, siemienia lnianego.
Więcej informacji tu - klik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!