środa, sierpnia 10, 2016

Torcik a'la Malakoff



 Przepis pochodzi z moich starych zapisków.
 Kiedyś każde popularne ciasto musiało zagościć na moim stole. 
Tu przedstawiam moją zmodyfikowaną wersję, która jest niezwykle smaczna i godna do wypróbowania.
Uwielbiam ten torcik!
Jest po prostu rewelacyjny w smaku i ciężko poprzestać na jednym (hmmm, dwóch?) kawałku!

1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów (180g)
200g dżemu z czarnej porzeczki (około 1/2 słoika)
1/2 szklanki wody (nie co więcej)
20 ml likieru orzechowego
80-100g orzechów (u mnie po 20g włoskich, nerkowca, pekan, macademia, brazylijskich)
Krem:
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła
2 żółtka
1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki 30%
5 łyżek cukru
2 łyżki soku z cytryny
kilka kropel aromatu śmietankowego

 Przygotować krem.
1/2 szklanki mleka wymieszać (najlepiej mikserem) ze śmietanką, żółtkami, cukrem i obiema mąkami.
Dodać kilka kropel aromatu śmietankowego i przelać do reszty gotującego się mleka.
Całość energicznie mieszać do zgęstnienia masy.
Masło ubić na puch i miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu oraz sok z cytryny.
Dżem wymieszać z wodą.
W tortownicy ułożyć biszkopty i nasączyć 1/2 rozrobionego dżemu.
W szczeliny między ciastkami powtykać owoce z dżemu, a całość skropić odrobiną likieru orzechowego.
Następnie wyłożyć połowę kremu i kolejno nasączone biszkopty skropione likierem oraz resztę masy.
Orzechy posiekać na mniejsze kawałki, uprażyć podlewając pozostałym likierem i
wysypać na wierzch ciasta.
  Torcik schłodzić w lodówce.
(Najlepiej zostawić na całą noc, choć po kilku godzinach ciasto również jest gotowe do spożycia.)

3 komentarze:

  1. Wspaniałe przepisy!!! Pięknie prowadzony blog. Będę częstym gościem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe przepisy!!! Pięknie prowadzony blog. Będę częstym gościem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger