(Przepis autorski (mój).
Taki mój wymysł, który okazał się rewelacją.
Placuszki smakują przepysznie i na pewno każdemu przypadną o gustu.
Pamiętajcie tylko, aby krówki były miękkie.
Polecam!
(około 10-12 sztuk)
200g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam sernikowego z wiaderka)
2 duże krówki (30g)
2 jajka
1 łyżka masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa:
2 krówki (30g)
2-3 łyżki mleka lub śmietanki 30%
Dodatkowo:
4 łyżki masła lub oleju do smażenia (opcjonalnie)
Serek, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i roztopione masło wymieszać na jednolitą masę.
(Jeśli jest za gęsta można dolać mleka.)
Cukierki drobno pokroić i połączyć z ciastem.
Placuszki smażyć na maśle/oleju lub całkowicie bez tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej).
(Smażone na każdy sposób są pyszne.)
Przygotować polewę.
Krówki drobno posiekać i rozpuścić w mleku lub śmietance.
200g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam sernikowego z wiaderka)
2 duże krówki (30g)
2 jajka
1 łyżka masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa:
2 krówki (30g)
2-3 łyżki mleka lub śmietanki 30%
Dodatkowo:
4 łyżki masła lub oleju do smażenia (opcjonalnie)
Serek, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i roztopione masło wymieszać na jednolitą masę.
(Jeśli jest za gęsta można dolać mleka.)
Cukierki drobno pokroić i połączyć z ciastem.
Placuszki smażyć na maśle/oleju lub całkowicie bez tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej).
(Smażone na każdy sposób są pyszne.)
Przygotować polewę.
Krówki drobno posiekać i rozpuścić w mleku lub śmietance.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!