Kokosowa Princessa Zebra to istny hit wśród ekspresowych ciast bez pieczenia!
Jest reeewelacyjna i już podczas przygotowań żałowałam, że zrobiłam tak mało kremu.
Z chęcią wyjadłabym cały.
Ciasto łączy w sobie wszystko to co lubię, a mianowicie: kokos, nutę białej czekolady i krem budyniowo-maślany!
Poooezja!
Sami zróbcie i przekonajcie się o tym!
Polecam!
(Forma o średnicy 14 x 17 cm)
Masa:
500 ml mleka
2 żółtka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
130-140g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250g masła
100g wiórek kokosowych
25g czekolady białej
25g czekolady gorzkiej/mlecznej (u mnie gorzka;aby była ciemna)
2 żółtka
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
130-140g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250g masła
100g wiórek kokosowych
25g czekolady białej
25g czekolady gorzkiej/mlecznej (u mnie gorzka;aby była ciemna)
Dodatkowo:
200g ciemnych herbatników (u mnie Petit Beurre Blacky - Cukry Nyskie) (*)
wiórki kokosowe do posypania
Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Do zagotowanego mleka dodać masę żółtkową.
Całość energicznie mieszać do powstania gęstego budyniu, następnie szybko zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
Masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z zimnym budyniem.
Wsypać wiórki kokosowe i uprzednio starte (na drobno) obie czekolady.
Krem delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników.
Na ciastkach rozsmarować 1/3 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, masę, herbatniki i na końcu resztę kremu.
Całość obficie obsypać wiórkami kokosowymi (można lekko je przyklepać).
Ciasto wstawić do lodówki - do stężenia (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem udekorować wg uznania.
(*) Jak dotąd nie zauważyłam w sprzedaży tak ciemnych ciastek jak Petit Beurre Blacky.
Rewelacyjnie sprawdzają się do takich słodkości, bo doskonale podkreślają kontrast ciasta.
Możecie użyć zwykłych herbatników o smaku kakao.
Może ciasto nie będzie takie wyraźne, ale nadal pyyyyszne!!!!
Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Do zagotowanego mleka dodać masę żółtkową.
Całość energicznie mieszać do powstania gęstego budyniu, następnie szybko zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia.
Masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z zimnym budyniem.
Wsypać wiórki kokosowe i uprzednio starte (na drobno) obie czekolady.
Krem delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników.
Na ciastkach rozsmarować 1/3 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, masę, herbatniki i na końcu resztę kremu.
Całość obficie obsypać wiórkami kokosowymi (można lekko je przyklepać).
Ciasto wstawić do lodówki - do stężenia (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem udekorować wg uznania.
(*) Jak dotąd nie zauważyłam w sprzedaży tak ciemnych ciastek jak Petit Beurre Blacky.
Rewelacyjnie sprawdzają się do takich słodkości, bo doskonale podkreślają kontrast ciasta.
Możecie użyć zwykłych herbatników o smaku kakao.
Może ciasto nie będzie takie wyraźne, ale nadal pyyyyszne!!!!
Ciasto zrobiłam , REWELACJA , musiałam jedynie zmienić ilość składników bo miałam większą blaszkę , no i faktycznie był problem z zakupieniem tak ciemnych herbatników,kupiłam kakaowe . Polecam i dziękuję za wspaniałą propozycję deseru .
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za skorzystanie z mojego przepisu. Ma Pani może zdjęcie? Z chęcią wstawiłabym ja na fanpage :)
UsuńTak mam zdjęcie , z chęcią prześlę tylko proszę podać gdzie .
UsuńMoże być na meila: jdiana@onet.eu lub poprzez wiadomość na fanpage Di bloguje <3
Usuń