Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi to jeden z moich ulubionych przetworów z kapustą. Kiedyś z ciekawości ją przygotowałam i przyznam, że od razu podbiła moje serce i
kubki smakowe. Kapusta smakuje rewelacyjnie, jest lekko słodkawa i wspaniale łączy się z chrupiącymi orzechami. Sami spróbujcie!
Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi - składniki:
- 1 kg kapusty + 1-2 łyżeczki soli
- 2 duże marchewki
- 1 szklanka rodzynek (1 szklanka = 250 ml)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- sól
Zalewa:
- 4/5 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1 szklanki oleju 10 łyżek cukru (płaskich)
- 2 łyżeczki soli
Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi - przygotowanie:
Kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko razem wymieszać, posypać solą i odstawić na 3 godziny. Posiekane orzechy z rodzynkami zalać gorącą wodą i namoczyć przez kilka minut. Całość wymieszać z ciepłą zalewą i przełożyć do słoików. Pasteryzować 20 minut.
Jak pasteryzować przetwory?
Na dnie dużego garnka położyć szmatkę
i napełnić go wodą, tak aby 3/4 wysokości słoików była nią pokryta. Wodę
podgrzać do podobnej temperatury co posiada zalewa w słoikach. Do
garnka włożyć słoiki - nie powinny się stykać. Czas pasteryzacji liczymy
od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki możemy zostawić w
wodzie do ostygnięcia lub wyciągnąć z wody i poustawiać na
ścierce/ręczniku dnem do góry. Tak pozostawić do całkowitego
ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!