poniedziałek, sierpnia 15, 2016

Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi


Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi to jeden z moich ulubionych przetworów z kapustą. Kiedyś z ciekawości ją przygotowałam i przyznam, że od razu podbiła moje serce i kubki smakowe. Kapusta smakuje rewelacyjnie, jest lekko słodkawa i wspaniale łączy się z chrupiącymi orzechami. Sami spróbujcie!
 
 

Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi - składniki:

 
  • 1 kg kapusty + 1-2 łyżeczki soli
  • 2 duże marchewki
  • 1 szklanka rodzynek (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • sól

Zalewa:

  • 4/5 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanki oleju 10 łyżek cukru (płaskich)
  • 2 łyżeczki soli
 
 

Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi - przygotowanie:


Kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystko razem wymieszać, posypać solą i odstawić na 3 godziny. Posiekane orzechy z rodzynkami zalać gorącą wodą i namoczyć przez kilka minut. Całość wymieszać z ciepłą zalewą i przełożyć do słoików. Pasteryzować 20 minut.
 

Jak pasteryzować przetwory?

 
Na dnie dużego garnka położyć szmatkę i napełnić go wodą, tak aby 3/4 wysokości słoików była nią pokryta. Wodę podgrzać do podobnej temperatury co posiada zalewa w słoikach. Do garnka włożyć słoiki  - nie powinny się stykać. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki możemy zostawić w wodzie do ostygnięcia lub wyciągnąć z wody i poustawiać na ścierce/ręczniku dnem do góry. Tak pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger